ГоловнаПолітика

Рада передала з облцентрів у Київ право призначати перші вибори у громадах

Депутати дозволили Кабміну затверджувати рішення про створення об'єднаних громад.

Рада передала з облцентрів у Київ право призначати перші вибори у громадах
Фото: Виталий Головин

Верховна Рада дозволила Центральній виборчій комісії самостійно призначати перші вибори в об'єднаних громадах (громадах), а не чекати на рішення обласної ради, яка може блокувати вибори.

За відповідний законопроект №3008 у п'ятницю проголосували 227 депутатів при 226 мінімально необхідних.

"У Тернопільській області 35 територіальних громад отримали висновок Тернопільської обласної державної адміністрації і з цими висновками звернулися до сесії Тернопільської обласної ради з проханням підтримати їхню ініціативу про об'єднання. На жаль, там їх не почули", - аргументував необхідність цього законопроекту нардеп Тарас Юрик під час його представлення.

Відповідно до законопроекту, рішення про створення об'єднаних громад прийматиме Кабінет Міністрів, а не облрада. Після цього уряд повинен звернутися до ЦВК з пропозицією призначити місцеві вибори.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія офіційно оголосила, що з 5 вересня розпочинається виборчий процес перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних і міських голів у 74 громадах.

Перші вибори пройдуть 25 жовтня в 5 громадах Волинської області, 10 - Дніпропетровської, 8 - Житомирської, 2 - Кіровоградської, 7 - Одеської, 10 - Полтавської, 21 - Хмельницької, 10 - Чернівецької областях, 1 - в Івано-Франківській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram