ГоловнаПолітика

Раді запропонували дозволити спецконфіскацію активів Януковича і "Сім'ї"

Депутати придумали спрощену процедуру повернення вкрадених активів

Раді запропонували дозволити спецконфіскацію активів Януковича і "Сім'ї"

У Верховній Раді у четвер зареєстрували законопроект №3025, який пропонує "відновити соціальну справедливість" і дозволити конфіскацію майна колишнього президента Віктора Януковича і його чиновників, не чекаючи судового розгляду у їхніх справах.

Як повідомляє "Цензор", авторами законопроекту є нардепи Тетяна Чорновол (НФ) і Олег Барна (БПП). У пояснювальній записці зазначено, що законопроект "розроблено з метою забезпечення виконання державою стягнення на активи Януковича В.Ф. та його найближчого оточення".

"Янукович В.Ф. і його найближче оточення під час виконання покладених на них обов'язків здійснювали кримінальні злочини пов'язані з присвоєнням державного майна, перевищенням службових повноважень та ін., і мали значні ресурси для приховування цих дій та легалізації доходів, одержаних внаслідок вчинення кримінальних злочинів. Так, використовуючи складні механізми виведення набутих злочинним шляхом коштів за допомогою компаній і фінансових установ, зареєстрованих в офшорних юрисдикціях, підставних осіб, номінальних директорів і довірених осіб, підроблені документи, насильство над свідками та ін. колишні високопоставлені чиновники України приховали і вивели з країни мільярди доларів США. Понад те, загострення у відносинах між Україною і Російською Федерацією призводить до того, що злочинці колишнього режиму отримують можливість переховування від правосуддя у країні-агресорі. Враховуючи вищесказане, конфіскація активів, придбаних злочинним шляхом, щодо Януковича В.Ф. і його найближчого оточення на базі чинного законодавства України наразі є практично неможливою. Таким чином, необхідне ухвалення законодавчої бази для застосування особливого режиму спеціальної конфіскації, здійснюваної незалежно від доведення винуватості особи", - йдеться у пояснювальній записці.

У законопроекті визначається, що прохання до суду про застосування режиму спецконфіскаціі подає Генпрокурор за заявою Секретаря РНБО, глави МВС, Мін'юсту, СБУ чи заступника генпрокурора. Суд зобов'язаний ухвалити рішення протягом 10 днів з дня надходження заяви, а також зобов'язаний накласти арешт на майно осіб, щодо яких подано заяву про спецконфіскацію, не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви.

Під дію спеціальної конфіскації можуть потрапити Віктор Янукович, Сергій Арбузов, Микола Азаров, Раїса Богатирьова, Андрій Клюєв, Олександр Клименко, Сергій Клюєв, Сергій Курченко, Олена Лукаш, Андрій Портнов, Артем Пшонка, Едуард Ставицький, Дмитро Табачник, Олег Царьов, Олександр Якименко, Олександр Янукович, Віталій Захарченко, Геннадій Кернес, Микола Присяжнюк, Олександр Єфремов.

Також дія закону поширюватиметься на осіб, включених у санкційні списки, та осіб, через яких "Сім'я" отримує дохід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram