ГоловнаПолітика

Скандальний суддя Чернушенко звинуватив Порошенка в розправі

Президент нібито вимагав захищати його інтереси, а суддя нібито відмовився.

Відсторонений голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко заявив, що Адміністрація президента Петра Порошенка здійснює розправу над ним, оскільки він не погодився співпрацювати.

"Це розправа у зв'язку з тим, що я не виконав відповідного замовлення Адміністрації президента. Що я не послухався Президента України, а також заступника голови Адміністрації пана Філатова Олексія Валерійовича і не вирішив на судовому засіданні відповідні судові справи, як вони від мене вимагали", - сказав Чернушенко в 38-хвилинному відеозверненні на YouTube.

"Перша справа, про яку я хочу вам повідомити, стосується вбивства журналіста Гонгадзе. У цій справі в травні 2015 року мене викликав заступник голови Адміністрації президента України пан Філатов і довів до мого відома позицію Президента про те, що вирок суду першої інстанції бажано залишити, як він висловився, таким, як він є", - розповів Чернушенко.

"Він вказав на те, що в цій справі в жодному разі не потрібно викликати як свідків колишнього президента України Леоніда Даниловича Кучму, а також інших осіб. Я заперечив і сказав, що ця справа є дуже актуальною. Я навіть сказав про те, що аморально в такій справі вести розмову про те, щоб чогось не зробити, якщо в цьому виникне потреба. Я навіть суддям не доводив до відома, що така розмова в мене відбулася з паном Філатовим", - сказав Чернушенко.

"Президента України пана Порошенка я знаю багато років. Він неодноразово звертався до мене з різними проханнями, коли він ще і не був Президентом України", - додав суддя. За його словами, сам Порошенко і познайомив його з Філатовим.

"Петро Олексійович зупинився на деяких справах. І зокрема на одній з них я хочу зупинитися. Це справа, яка стосується проведення обшуку прокурорами та слідчими в ювелірному магазині "Граф". Як відомо, працівники Генпрокуратури, як стверджує прокуратура, вчинили злочин. До суду були відповідні звернення з приводу обрання цим працівникам прокуратури відповідних заходів. Суд обирав заходи, не пов'язані з питанням утримання під вартою, і це обурило Президента України. Котрий мені заявив, що суд не захистив інтересів сім'ї Президента. Я взагалі раніше про ці обставини нічого не знав, що з магазином "Граф" якось пов'язана його дружина", - сказав Чернушенко.

"Наступна справа, яку розглядали в Адміністрації президента, це справа накладення арешту на врожай 2014 року різних аграрних підприємств. Усього таких підприємств було 77. І щодо кожного з таких підприємств Голосіївський суд накладав арешт. Апеляційний суд усі ці постанови Голосіївського районного суду скасував і відмовив у накладенні арешту на майно, оскільки законних підстав для накладення арешту не було. І це також викликало невдоволення Президента України. Як мені потім стало відомо, це зачіпало інтереси куми Президента", - заявив Чернушенко.

Чернушенко також заявив, що Порошенко намагався через суд відновити свій контроль над компанією "Нафтогазвидобування". За його словами, Порошенко ще в 90-х разом із "паном Рудьковським був засновником цієї компанії. Але свою частку пан Порошенко продав, так позбувся права на майно в компанії "Нафтогазвидобування". А ставши Президентом, маючи великі повноваження, він вирішив відновити свої корпоративні права на майно "Нафтогазвидобування", - розповів Чернушенко.

Нагадаємо, 22 червня Генпрокуратура і СБУ провели обшук у будівлі Апеляційного суду Києва. У кабінеті Чернушенка виявили 6,5 тис. доларів готівкою, талони на 14,5 тонн бензину, ключі від п'яти іномарок, зареєстрованих на близьких родичів Чернушенка, а також генератор шуму. Чернушенко заявив, що 25 тис. грн він мав при собі, бо збирався сходити в магазин за продуктами, 6,5 тис. доларів йому потрібні були на послуги стоматологів, а талони на бензин йому подарував друг.

24 червня Генпрокуратура повідомила Чернушенка про підозру в незаконному втручанні в роботу автоматизованої системи документообігу суду і винесенні свідомо неправочинних судових рішень. Судді загрожує до 8 років в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram