ГоловнаПолітика

Савченко заявила, що повернеться в Україну будь-якою ціною

"Від цирку можна чекати тільки на шоу, а не правосуддя".

Савченко заявила, що повернеться в Україну будь-якою ціною
Фото: EPA/UPG

Українка Надія Савченко заявила, що повернеться в країну будь-якою ціною, але не чекає від майбутнього суду в Росії на правосуддя.

Про це Савченко заявила в інтерв'ю "Фокусу".

Коментуючи питання, чи бачить вона для себе можливість найближчим часом вийти на свободу і повернутися в Україну і чи готова до компромісів з російською владою, Савченко заявила: "В Україну я повернуся будь-якою ціною. А на компроміси з мерзотою я не йду".

При цьому, за словами Савченко, її тривалі голодування на знак протесту проти дій російської влади дали результат, але недостатній. Також Савченко повідомила, що написати заповіт, як вона планувала перед етапуванням до місця суду, вона не змогла - за її словами, в СІЗО їй не дали цього зробити.

Савченко зазначила, що в місці, де її зараз утримують, "краще, тому що ближче до України і люди розуміють українську". Зараз, крім адвокатів, вона бачить рідних - 1-2 рази на місяць. На питання, чого Савченко очікує від майбутнього суду, українка зазначила: "Від цирку можна чекати тільки на шоу, а не правосуддя", а якби могла щось сказати президентові РФ Володимиру Путіну, заявила б: "Краще піди у відставку сам".

Нагадаємо, що Савченко вже понад рік незаконно утримують у Росії після того, як вона потрапила в полон бойовиків "ЛНР". Українку звинувачують у вбивстві двох російських журналістів на Донбасі і незаконному перетині кордону.

Савченко захопили в полон бойовики наприкінці червня 2014 року, за командою ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького вивезли до Росії. Там її звинуватили в тому, що вона, дізнавшись координати розташування російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, передала їх силам АТО. Корнелюк і Волошин загинули в результаті обстрілу. Захист Савченко надав відеодокази, що українка не могла передавати координати, оскільки її викрали бойовики до того, як почався обстріл.

За версією російського слідства, Савченко дійсно потрапила в полон, але потім нібито її відпустили і вона сама незаконно перетнула кордон України з Росією, після чого її затримали в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram