ГоловнаПолітика

Суд відмовився перенести процес у справі Савченко у Москву

Українку судитимуть на кордоні з Донбасом

Суд відмовився перенести процес у справі Савченко у Москву
Фото: EPA/UPG

Ростовський обласний суд відмовився перенести розгляд справи українки Надії Савченко у Москву. Процес відбудеться у Донецьку Ростовської області.

"Підстав для задоволення клопотання немає", - цитує слова судді РИА Новости.

Проти перенесення виступило держзвинувачення. "Підсудність справи визначалася на підставі того, що один із трьох злочинів скоєно Савченко на території РФ і справу було направлено до Донецька за місцем злочину. Тільки 17 з 70 осіб, які підлягають виклику в суд, проживають у Москві", - сказав прокурор. "Злочин", про який іде мова, - нібито незаконний добровільний перетин українкою кордону. Сама Савченко стверджує, що її силою доставили в Росію.

Адвокат Савченко Ілля Новіков під час засідання в п'ятницю мотивував необхідність перенесення справи до Москви великими витратами, у тому числі на дорогу, які становитимуть 105508 рублів. За його словами, у разі обвинувального вироку ці витрати муситиме покрити Савченко.

Він також додав, що необхідність перенесення пов'язана з питаннями безпеки. "Забезпечити безпеку для родичів Савченко там (у Донецьку Ростовської області. - ред.) буде набагато складніше, ніж у Москві", - сказав він, зазначивши, що в Донецьку біля будівлі суду може бути дуже багато пікетувальників, і налаштовані вони будуть серйозніше.

30 липня на попередніх слуханнях у Донецькому міськсуді адвокат Ілля Новіков клопотав про перенесення розгляду справи в Гагарінський райсуд Москви. Сторона звинувачення клопотання підтримала. Його направили до суду вищої інстанції, тобто Ростовського облсуду. Рішення за клопотанням мали ухвалити протягом 10 днів. Цього разу слухання в Донецькому міськсуді призупинено.

Як пояснював адвокат Марк Фейгін, у Донецьку Савченко не може скористатися консульською допомогою. Крім того, він нагадав, що родичі загиблих журналістів ВДТРК, визнані потерпілими у справі, живуть саме в Москві. Новиков, у свою чергу, зауважив, що перенесення слухань у Москву - це питання здорового глузду.

Савченко інкримінується вбивство загальнонебезпечним способом двох і більше осіб з мотивів політичної ненависті, здійснене групою осіб; замах на цей же злочин; незаконний перетин кордону. Українці загрожує до 25 років колонії.

Як заявляється у справі, Савченко, після початку російської агресії в Україні служила у добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, унаслідок якого загинули співробітники ВДТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Включення у справу епізоду замаху на вбивство слідство пояснювало тим, що від цього обстрілу могли загинути й інші цивільні особи. Також у справі стверджується, що надалі Савченко незаконно проникла на територію Росії, де і була затримана.

У реальності Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" ще до обстрілу, під час якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Вибір місця проведення суду пояснюється тим, що, згідно з фабулою справи, Савченко перейшла кордон з Росією саме в районі прикордонного пункту "Донецьк".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram