ГоловнаПолітика

Магера: "Думав, що закон про місцеві вибори не може бути гіршим за попередній. Виявилося, може"

Заступник голови ЦВК назвав тільки три позитиви нового закону

Магера: "Думав, що закон про місцеві вибори не може бути гіршим за попередній. Виявилося, може"
Фото: Макс Требухов"

Новий закон про місцеві вибори гірший за той, за яким проводили вибори 2010 року. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

На фразу журналіста про те, що на етапі розробки законопроекту про місцеві вибори він говорив, що будь-який ухвалений закон буде кращим за старий, Магера сказав: «На жаль, я помилився у своїх судженнях. Не міг уявити, що можуть ухвалити закон, гірший від того, за яким проводили вибори 2010 року. Як виявилося - можуть».

«Якщо говорити про позитиви нового закону, то їх, на жаль, дуже мало. По-перше - це його коротка назва. По-друге - можливість обрання міських голів великих міст у два тури. І по-третє, в законодавстві з'явилася норма про гендерну рівність.

Усі інші норми нового закону про місцеві вибори (одні - менше, інші - більше) зазнають критики. Починаючи від самої виборчої системи, виборчого бар'єра, різко піднятого із 3% до 5%, що унеможливлює появу нових політичних сил, закінчуючи монополізованим правом місцевих організацій всеукраїнських за своїм статусом політичних партій на висунення кандидатів у місцеві органи влади, крім сільських і селищних рад, а також багатьма процедурними моментами», - заявив заступник голови ЦВК.

Магера також зазначив, що «новий закон про місцеві вибори не закладає перешкод для зловживань під час виборчого процесу хоча б з однієї простої причини - він передбачає існування дуже дрібних виборчих округів, на яких відбуватиметься досить запекла боротьба».

Нагадаємо, Рада призначила місцеві вибори на 25 жовтня, крім анексованого Росією Криму і тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

6 серпня Президент Петро Порошенко підписав нову редакцію закону "Про місцеві вибори".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram