ГоловнаПолітика

Магера: склад ЦВК потрібно змінювати після місцевих виборів

12 із 15 членів ЦВК займають свою посаду дев'ять років замість передбачених законодавством семи

Магера: склад ЦВК потрібно змінювати після місцевих виборів
Фото: Макс Требухов

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що склад ЦВК повноважний для організації місцевих виборів, незважаючи на те, що 12 із 15 членів комісії займають свою посаду вже дев'ять років замість передбачених законодавством семи. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

За його словами, восени минулого року парламент вніс зміни до Закону «Про Центральну виборчу комісію», якими передбачено: якщо минає сім років з моменту призначення, член ЦВК продовжує виконувати свої обов'язки, допоки його не звільнить парламент за пропозицією Президента.

«Такі зміни ухвалили для того, щоб уникнути будь-яких законодавчих прогалин у цьому питання, тобто щоб ЦВК мала повноваження, зокрема й у випадках, коли виборчий процес припадає на закінчення фактичного терміну повноважень членів Комісії. Втім, виникла ситуація, коли жоден член ЦВК не може навіть звільнитися з посади за власним бажанням, він не має такої підстави», - заявив він.

Водночас Магера вважає, що перед місцевими виборами не найкращий час змінювати склад ЦВК.

«До речі, окремі депутати заявляють про нелегітимність складу ЦВК, забуваючи при цьому, що виборчий процес у 2014 році проводила ЦВК, 12 із 15 членів якої вже працювали восьмий рік. І ті самі 12 із 15 членів підписували протокол про визнання цих депутатів обраними. Якщо вони ставлять питання про нелегітимність ЦВК, то тим самим чи не ставлять вони питання про свою нелегітимність?» - зазначив він.

«Я не хотів би цю тему розвивати, це глухий кут. Однак наголошую, легітимною є і ЦВК, і Верховна Рада. Щоб не було жодних сумнівів... Треба тільки вирішити питання заміни 12 членів ЦВК. І найоптимальніше, на мою думку, до цього питання повернутися парламенту після місцевих виборів», - підсумував Магера.

Як відомо, Андрій Магера входить до складу ЦВК уже понад 11 років. Уперше його призначили членом комісії 2004 року, востаннє - 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram