ГоловнаПолітика

Турчинов згадав, як Європа зрадила Петлюру

Секретар РНБО розповів про перемогу УНР над більшовиками

Турчинов згадав, як Європа зрадила Петлюру
Фото: www.rnbo.gov.ua

Секретар РНБО Олександр Турчинов провів аналогії між позицією Європи щодо Української народної республіки у 1920 році і сучасною ситуацією.

"Днями виповнюється 95 років з дня історичної Варшавської битви або «Дива на Віслі». Тоді УНР на чолі з Петлюрою, уклавши угоду з Польщею, змогли разом захистити Європу від наступу російсько-більшовицьких військ. Російська армія-«визволителька», що у своєму обозі вже везла новий маріонетковий польський уряд, очолити який мав головний чекіст Фелікс Дзержинський, була розбита і ганебно відступила. Важливу роль у спільній боротьбі відіграли українські війська під керівництвом генерала Марка Безручка", - написав він у своєму фейсбуці.

"Тоді, 95 років тому, знехтувавши позицією та інтересами України, фактично, після цієї перемоги, Європа нас зрадила, викинувши УНР за рамки переговорного процесу, уклала «мир», за яким нашу країну розірвали на шматки. Європейські лідери того часу традиційно думали про власні інтереси і, мабуть, не хотіли дратувати пораненого російського ведмедя. Але ця недалекоглядна політика тоді створила можливість вижити Радянській імперії, яка розрослася, як ракова пухлина", - поділився думками Турчинов.

Згодом, нагадав він, Сталінська імперія разом із рейхом Гітлера поділили між собою європейські країни.

"Сьогодні ми перебуваємо у дуже схожій ситуації, і від того, наскільки рішуче і послідовно будемо діяти ми і наші європейські союзники, залежить доля не лише України, а й усієї Європи. Треба знати історію, щоб не повторювати її страшних помилок", - резюмував Турчинов.

Нагадаємо, на Донбасі фактично відновилися бойові дії, заявив Турчинов 13 серпня після того, як 12 серпня було зафіксовано 153 обстріли. Це стало рекордною кількістю з дня підписання Мінських угод. Втім, рекорд побили вже 14 серпня - тоді бойовики 175 разів порушили режим припинення вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram