ГоловнаПолітика

Політичні та громадські діячі закликають Порошенка зачекати зі змінами до Конституції

Інтелектуальна еліта побоюється реалізації "плану Путіна".

 Політичні та громадські діячі закликають Порошенка зачекати зі змінами до Конституції
Фото: kievgrad.com

Громадські та політичні діячі підготували звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням не вносити зміни до Конституції в умовах воєнного стану в країні. Особливо це стосується Положень про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Серед підписантів - Дмитро Павличко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, В'ячеслав Брюховецький, Левко Лук'яненко, Тарас Возняк - усього близько 40 видатних діячів сучасної України.

У зверненні, зокрема, йдеться про неминучу легалізацію таких утворень, як "ДНР" і "ЛНР", якщо, дотримуючись Мінських домовленостей, Президент активує Перехідні положення на Донбасі. При цьому акцентується увага, що підписаний у Мінську документ не має жодного юридичного значення.

"Поспішне прийняття змін до Основного закону під тиском зовнішніх сил і без належного обговорення в українському суспільстві є нехтуванням волею українського народу, якому належить виключне право визначати і змінювати конституційний лад України", - йдеться у колективному листі.

У цьому контексті автори звернення заявляють, що не заперечують необхідності децентралізації повноважень і проведення адміністративно-територіальної реформи, але в умовах агресії з боку Росії вносити будь-які зміни до Конституції неприпустимо.

"Тому вимагаємо від Президента України та Верховної Ради оголосити мораторій на внесення будь-яких змін до Конституції України. Підставою для введення такого мораторію є вимога, передбачена у 2-й частині 157 с. КУ, в якій встановлено, що Конституція не може бути змінена в умовах воєнного часу або надзвичайного стану", - йдеться у зверненні до Порошенка.

Прочитати повний текст листа, а також підтримати петицію можна за посиланням у фейсбуці https://www.facebook.com/NoChangingConstitutionDuringWartime або написавши листа на електронну адресу [email protected]

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram