ГоловнаПолітика

МЗС нагадало Росії про права кримських татар

МЗС надіслало звернення з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу

МЗС нагадало Росії про права кримських татар
Фото: korrespondent.net

У Міжнародний день корінних народів світу МЗС України черговий раз звертає увагу на систематичне порушення Російською Федерацією прав корінних народів на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна). Про це йдеться в заяві МЗС.

"У день, коли міжнародна спільнота віддає належне значному внеску корінних народів у розвиток світової цивілізації, корінні народи Автономної Республіки Крим змушені протистояти свавіллю російської окупаційної влади. Позбавлені права вільно жити на своїй історичній Батьківщині, корінні народи окупованого Криму зазнають дедалі зростаючого тиску з боку російської репресивної машини", - наголошується в заяві.

МЗС підкреслює, що "російська окупаційна влада нахабно ігнорує фундаментальні права кримськотатарського народу, який понад 70 років тому вже пережив трагедію примусової депортації".

Системними стали випадки обмеження свободи віросповідання та зібрань, тиск на представників корінних народів, зокрема кримських татар, з метою відмови від громадянства України, а також придушення їх етнічної ідентичності. "Посилюються гоніння на кримськотатарські ЗМІ та журналістів. Заборонено в'їзд на територію Криму лідерам кримськотатарського народу, до думки яких прислухається міжнародна спільнота. Тривають незаконні арешти і вбивства кримськотатарських активістів", - підкреслює МЗС і заявляє: "Росія повинна припинити окупацію Криму, кричущі порушення основних прав і свобод людини, витіснення з території півострова корінних народів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram