ГоловнаПолітика

Україна попросить донорів допомогти з вирішенням екологічних проблем Калуша

Розсіл із Домбровського кар'єру може потрапити в Дністер.

Україна попросить донорів допомогти з вирішенням екологічних проблем Калуша
Фото: menr.gov.ua

Міністерство екології та природних ресурсів буде звертатися до міжнародних донорів, щоб вирішити проблему Домобровського кар'єру калійних руд і токсичних відходів гексахлорбензолу в Калуші. Про це повідомила заступниця міністра Світлана Коломієць, інформує прес-служба відомства.

За її словами, якщо Домбровський кар'єр зруйнувати, то насичена сіллю вода потрапить спочатку в річку Сівка, а потім і в Дністер. Тому екологічні ризики стосуються не лише України, а й Молдови та Румунії. "За часів Радянського Союзу видобуток корисних копалин на цій території провадили активно і ніхто не замислювався над тим, що робити із шахтами після їхнього відпрацювання, і вже наступне покоління жителів опинилося на межі екологічної катастрофи, наслідки якої доведеться ліквідувати, можливо, і європейській спільноті", - сказала Коломієць.

"Учені стверджують, що вже через два роки рівень у кар'єрі може сягнути критичного і розсоли потраплятимуть у річку Сівка, а звідти - у Дністер. Це може перетворити екологічну проблему з національної на міжнародну. Є розуміння, що треба до експертизи залучати міжнародні установи, а до ліквідації наслідків - міжнародних донорів, які могли б не тільки допомогти із сучасними технологіями, а й контролювати роботу на всіх етапах", - додала заступниця міністра.

Нагадаємо, 2010 року у зв'язку з екологічними проблемами Калуш оголосили зоною надзвичайної ситуації, на ліквідацію якої протягом 2010-2013 років було виділено понад 1,1 млрд гривень. Проте вирішити проблему не вдалося.

На початку 2015 року Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка має перевірити, як використовували державні кошти на утилізацію гексахлорбензолу в Калуші в рамках ліквідації надзвичайної ситуації. Утилізацію ГХБ з полігону калуських хімпідприємств із 2011 року виконувало ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд" з ізраїльським капіталом, яке пов'язують з колишнім міністром Едуардом Ставицьким. За даними СБУ, замість ГХБ вивозили за кордон землю.

LB.ua писав про цю аферу ще 2011 року, в листопаді-грудні на сайті вийшли дві статті Тетяни Чорновол "Шкідливіші за мононітрохлорбензол" і "Шкідливіші за мононітрохлорбензол – 2". Саме Чорновол, яка тепер є депутатом Верховної Ради, була ініціатором створення комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram