ГоловнаПолітика

Україна і Нідерланди готують альтернативний трибунал

Країни погоджують спільний план дій.

Україна і Нідерланди готують альтернативний трибунал
Фото: http://president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час телефонної розмови домовилися доручити головам МЗС узгодити альтернативні пропозиції і виробити спільний план дій зі створення міжнародної судової інституції для розслідування катастрофи "Боїнга".

Як повідомляє прес-служба українського Президента, Порошенко і Рютте засудили позицію Росії, яка, зловживаючи правом вето, завадила процесу покарання винних у катастрофі літака.

"Як було зазначено, таке рішення стало ще одним кроком на шляху до міжнародної ізоляції Москви", - сказано в повідомленні.

Порошенко в розмові наголосив на високому рівні взаємодії між Австралією, Бельгією, Малайзією, Нідерландами та Україною в питанні просування ініціативи створення міжнародного трибуналу.

"Нам вдалося розробити всеосяжний міжнародно-правовий механізм, здатний забезпечити притягнення до відповідальності осіб, винних у цьому злочині", - сказав він.

Нагадаємо, Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна обговорюють три альтернативні варіанти створення міжнародного трибуналу щодо збитого на Донбасі "Боїнгу", після того як Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН.

Один з варіантів - організація суду на вимогу Генеральної асамблеї ООН. Якщо дві третини учасників міжнародної організації проголосують за це рішення, то у Росії не буде можливості накласти вето.

Другий варіант - створення трибуналу спільним рішенням п'яти країн, без ООН. Проблемою такого рішення може стати те, що суд під егідою ООН міг би видати ордер на затримання, дійсний у всіх країнах світу. Якщо ж процес організовує лише група країн без міжнародного ордера, то винні можуть уникнути видачі.

І третій варіант - організація процесу в національному суді однієї із зацікавлених країн. Зазначимо, що збитий літак належав малайзійській авіакомпанії, а більшість пасажирів - 192 з 298 чоловік - були голландськими підданими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram