ГоловнаПолітика

Ключовий свідок відмовився від свідчень проти Сенцова і Кольченка

Справа кримських в'язнів розвалюється в суді

Ключовий свідок відмовився від свідчень проти Сенцова і Кольченка
Геннадий Афанасьев

Юрист Геннадій Афанасьєв, засуджений у справі про тероризм, у суді відмовився від своїх свідчень проти кримських в'язнів - режисера Олега Сенцова і лівого активіста Олександра Кольченка.

Як повідомляють "Грани.ру" із залу Північнокавказького окружного військового суду у Ростові-на-Дону, Афанасьєв заявив, що давав свідчення під тиском. За його словами, насправді він не знайомий з Сенцовим і Кольченком.

"Участь свою у цих діях визнаю, а цих людей там не було", - заявив Афанасьєв у суді. Наприкінці січня 2014 року Афанасьєва засудили до сімох років колонії за звинуваченням у тероризмі.

Будь-які подробиці розгляду щодо Афанасьєва невідомі. Раніше повідомлялося, що він дав свідчення, не захотів скористатися послугами незалежних адвокатів, а також відмовився від українського громадянства, погодившись отримати російське. Справу Афанасьєва виділили в окреме провадження. З цього можна зробити висновок, що він пішов на угоду зі слідством.

23-річний Афанасьєв отримав юридичну освіту і працював у прокуратурі Залізничного району Сімферополя. Під час російської анексії Криму взяв участь в інтернет-акції прихильників цілісності України, прочитавши на камеру вірш класика української поезії Василя Симоненка "Де зараз ви, кати мого народу".

На початку травня Афанасьєва викрала ФСБ і доставила в московське СІЗО "Лефортово", неофіційно контрольоване спецслужбою. Які саме епізоди справи про тероризм інкримінувалися йому, невідомо. Журналістка Катерина Сергацкова писала наприкінці травня, що Афанасьєва звинувачують в участі у двох терактах.

Згодом надходила непідтверджена інформація про те, що Афанасьєву інкриміновано всі епізоди справи. Як стверджувалося, юрист був зв'язковим між кінорежисером Олегом Сенцовим, на якого ФСБ намагається покласти роль лідера терористичного угруповання, та істориком Олексієм Чирнієм - четвертим і останнім з відомих фігурантів справи. Афанасьєв нібито брав участь у координації дій при виготовленні бомб.

У рамках слідства Афанасьєв дав свідчення не тільки на себе, а й на Сенцова. У своїх свідченнях Афанасьєв прямо назвав Сенцова організатором диверсій, які інкримінують викраденим.

39-річному кінорежисеру та активісту Автомайдану Сенцовому інкриміновані частина 1 статті 205.4 (організація терористичного співтовариства), два епізоди за пунктом "а" частини 2 статті 205 (теракт, вчинений організованою групою), один епізод за частиною 1 статті 30 - пунктом "а" частини 2 статті 205 (готування до теракту у складі організованої групи), а також частина 3 статті 222 (незаконний обіг зброї та вибухівки, вчинений організованою групою) і частина 3 статті 30 - частина 3 статті 222 КК (замах на теракт).

ФСБ називає Сенцова лідером диверсійно-терористичної групи "Правого сектору". Неіснуючій групі приписуються підпали штабів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії" у Сімферополі, вчинені відповідно 14 і 18 квітня 2014 року, а також підготовка у кримській столиці вибуху біля пам'ятника Леніну. Режисер вважається причетним до всіх названих акцій.

За статтею про теракт Сенцовому загрожує до 20 років колонії. Своєї провини за жодним зі звинувачень політв'язень не визнає.

25-річному лівому активісту Кольченку інкримінується лише один епізод - участь у підпалі штабу "Єдиної Росії". Цей епізод кваліфіковано за частиною 2 статті 205.4 (участь у терористичному угрупованні) і пункту "а" частини 2 статті 205 КК. Санкція за першим із цих звинувачень - до 10 років колонії, за другим - до 20 років.

Кольченко також не визнає провину. Він підтверджує свою участь у підпалі, однак не погоджується з кваліфікацією цих дій за "терористичних" статтями. Свідчень на Сенцова він не давав. Обидва політв'язні наполягають, що є громадянами України. Тим часом ФСБ стверджує, начебто і той, і інший - російські громадяни. Цю позицію підтримують і інші офіційні структури, хоча в лютому російська Генпрокуратура заявила, що Сенцов нібито має подвійне громадянство.

Крім Сенцова і Кольченка у справі були ще два фігуранти - Афанасьєв та історик Олексій Чирній. 21 квітня 2014 року Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Чирнія, як раніше Афнасьева, до семи років колонії за звинуваченням у тероризмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram