ГоловнаПолітика

Порошенко: особливий режим можливий тільки після контролю Україною своїх кордонів

Вранці - гроші, ввечері - стільці, дав зрозуміти Президент.

Порошенко: особливий режим можливий тільки після контролю Україною своїх кордонів
Архив
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив, що "ДНР" і "ЛНР" отримають "особливості місцевого самоврядування" тільки після того, як Україна відновить контроль над кордоном з Росією.

"Проект змін до Конституції не передбачає ніякого особливого статусу Донбасу. Ніякої федералізації не буде! Окупаційні російські війська повинні піти з України. Має бути повернений контроль над кордоном. Тільки тоді будемо говорити про особливості місцевого самоврядування", - написав він у своєму фейсбуці.

Нагадаємо, Мінські угоди передбачають проведення виборів на частині Донбасу, підконтрольній бойовикам. Вони мають відбутися під контролем міжнародних організацій, які стежитимуть за дотриманням демократичних стандартів. Якщо ці вибори буде визнано міжнародним співтовариством, частина Донбасу отримає особливий статус (або, як вважає за краще говорити влада України, особливий режим місцевого самоврядування). Реформу Конституції, де буде прописано такий режим, Україна має провести до кінця 2015 року.

Зокрема, прихильники "ДНР" та "ЛНР" (крім тих, хто здійснював тяжкі злочини) отримають амністію. Для "окремих районів Донецької та Луганської областей" передбачено право на мовне самовизначення; участь органів місцевого самоврядування у призначенні голів органів прокуратури та судів; укладення з центральними органами виконавчої влади угод щодо економічного, соціального та культурного розвитку; створення загонів народної міліції. Держава також буде надавати підтримку соціально-економічного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей і сприяти транскордонному співробітництву. Повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на дострокових виборах в "ДНР" та "ЛНР", не можна буде достроково припинити.

Мінські угоди також передбачають відновлення контролю України над своїми кордонами, проте, на відміну від пункту про особливий статус, виконання цього положення не прив'язане до дати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram