ГоловнаПолітика

Порошенко і глава УГКЦ відкрили пам'ятник митрополиту Шептицькому

Президент вважає, що за часів митрополита Україна була там, де була УГКЦ.

Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Президент Петро Порошенко та глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) у середу відкрили у Львові пам'ятник митрополиту УГКЦ Андрею Шептицькому (1865-1944).

Пам'ятник Шептицькому було встановлено у Львові на площі Святого Юра заздалегідь минулими вихідними. На церемонію відкриття, незважаючи на дощ, прийшли близько 12 тис. паломників.

У своєму виступі Порошенко нагадав, що напередодні Папа Римський Франциск почав процес беатифікації Шептицького.

"Сьогодні і ми з вами відновлюємо історичну справедливість і нарешті відкриваємо пам'ятник Шептицькому у Львові. І найкращий пам'ятник Владиці - сама незалежна Україна, яка крокує до сім'ї європейських народів. Як сказав один із сучасників митрополита, цю неймовірно велику фігуру не може обійти мовчанням ні приятель, ні ворог; ні бідний, ні багатий; ні віруючий, ні атеїст; ні вчений, ні безграмотний. Ніхто не може і не сміє! Такі люди, як Владика Андрей, дорогі для нації і становлять її золотий запас", - сказав Президент.

Він вважає, що Шептицький на основі церковної структури створив прообраз українського національного організму.

"За часів митрополита Андрея Україна була розділена між сусідами, де-юре Україна в ті часи ще не настала. Але де-факто держава вже існувала. Так, існувала, і саме в тих межах і кордонах, що і Греко-Католицька Церква!" - заявив Президент.

Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Нагадаємо, митрополит Андрей Шептицький, 150-річчя від дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок в монастирях церкви для більш як ста єврейських дітей, з яких нікого не було видано або втрачено. Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини щодо євреїв. Протягом всього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram