ГоловнаПолітика

Костянтин Лікарчук: "Калетнік хрестив ледь не півмитниці. Така була система"

Костянтин Лікарчук з 5 травня курирує митний напрямок у Державній фіскальній службі (ДФС). Юрист з багаторічним досвідом уточнює, що ця сфера для нього “більш-менш нова”: “Я займався податковим і митним законодавством. Але з точки зору управлінської діяльності, звісно, це нова сфера”. 

Лікарчук чи не найбільше запам'ятався емоційним виступом на нараді голів ОДА в Одесі, коли в присутності президента сказав, що готовий піти у відставку, якщо не припиняться спроби просування “реінкарнацій Калетніка” на керівні посади на митниці. При цьому сам Лікарчук доклався щонайменше до одного такого процесу — коли Дмитра Якобчука призначили в.о. керівника Волинської митниці. Хоча наш співрозмовник уточнює, що це була повністю ініціатива голови ДФС Романа Насірова. Загалом це й не дивно, якщо зважити, що в червні радником Насірова став Геннадій Романенко — кум Ігоря Калетніка, головного митника країни доби “раннього Януковича”. Що ж до самого Лікарчука, то він, принаймні на словах, є людиною Банкової.

Фото: Макс Требухов

Лікарчук виконав усі “належні процедури”, аби стало зрозуміло — між ним і Насіровим є тертя. При цьому відверто протистояти своєму шефу у ДФС він не буде.

Під час бесіди з паном Лікарчуком ми докладно обговорили призначення Якобчука, “пройшлися” по деталях конфлікту з керівником Чернівецької митниці Миколою Салагором і торкнулися ініціативи прем'єра щодо аутсорсингу на західних митницях. Почали ж розмову з обшуків, які відбулися в Центрі оцінювання якості освіти, який очолює його батько.

Дехто назвав ці обшуки завуальоваим тиском на вас як керівника митниці...

В мене поки немає підстав так стверджувати. І, сподіваюся, вони і не з'являться. Щодо батька, то у нього не було вилучено жодного долара чи гривні, і по цій справі він проходить як свідок, йому нічого не інкримінують.

Під час вашого виступу на нараді голів ОДА в Одесі можна було зробити висновок, що призначення Дмитра Якобчука в.о. керівника Волинської митниці — не ваша ініціатива.

Це справді ініціатива не моя, а Романа Михайловича Насірова.

Але ж і ви на посаду поставлені не для меблів...

Є голова ДФС і є два його заступники — Білан відповідає за податкову міліцію, я — за митницю. Але голова — Насіров, він теж може пропонувати кадрові призначення на митниці. У нас відбуваються обговорення певних робочих моментів. Ви повинні зрозуміти: не може державна установа працювати таким чином, що Голова і його заступник знаходяться у стані перманентного конфлікту. Це не правильно і не сприяє державній справі. Тому, коли у нього є пропозиції, я їх розглядаю, а він розглядає мої пропозиції. І потім приймаються певні рішення.

Ви виступали проти призначення цієї кандидатури?

Конкретно проти цієї кандидатури я не виступав жорстко. Але мав певні застереження.

Ви знали історію Якобчука — з ким він пов'язаний, наприклад?

Усе це я знаю... У мене були заперечення проти іншої кандидатури.

Про кого мова?

Про Микитюка (екс-керівник ще Ягодинської та кількох інших митниць. - LB.ua).

Він справді розглядався на посаду керівника на Волині?!

Наскільки мені відомо — так.

Роман Микитюк(праворуч)
Фото: www.volynnews.com
Роман Микитюк(праворуч)

Чи можна говорити, що це ви відстояли непризначення Микитюка?

Не хотів би брати на себе таку відповідальність. Це призначення проговорювалося і з трибуни Верховної Ради.

Але що змінилося: не став Микитюк, але стала людина Микитюка.

Послухайте...

Це ж ви на уже згаданій нараді голів ОДА говорили про “реінкарнації Калетника”, можливо, використовуючи чужі штампи.

Це не чужі штампи. Я тоді не говорив конкретно про Якобчука. Це визначення певної категорії людей, яких намагаються кудись проштовхнути.

Кого ще намагаються проштовхнути?

Якщо зараз це роздмухувати, то, гадаю, не буде конструктиву. Я виконую те, про що казав на нараді з президентом: максимально стараюся не допустити на митницю людей, які перебували на керівних посадах за часів Януковича.

А наскільки це глибинний процес?

Зараз уже менше.

Якобчука начебто призначали у статусі “в.о.” на місяць. Цей термін уже минув. Що далі?

Ми даємо всім керівникам, аби вони себе проявили, 2-3 місяці. Це і норма законодавства щодо випробувального терміну, якщо говорити про законодавство про працю.

Ви знаєте, що Якобчук уже починає розставляти на ключові посади та митні пости своїх людей? Чи то б пак — людей Микитюка, якщо вже сам Якобчук є його протеже.

Приходить керівник і, логічно, що він хоче розставити людей, яким довіряє. Заборонити йому це ми не можемо — він просто не буде працювати. А план по зборах Волинська митниця навіть трошки перевиконує. Але питання до Волині ми озвучуємо постійно. Якщо людина не буде справлятися і дійсно підтвердиться інформація щодо його зв'язків — звільнимо.

Фото: volyn.ua

Дивіться: Якобчук уже вніс подання на заступників начальника митниці, зокрема, на Юрія Терещука — зятя Гіля, прокурора Волині часів Януковича, також на колишню прес-секретарку Микитюка — пані Бондарчук, а митний пост Устилуг начебто має очолити похресник Григорія Калетніка. Це називається — “цементували структуру своїми людьми, щоб у випадку звільнення впливати на митницю”.

Знаєте, у нас пан Ігор Калетнік хрестив ледь не пів-митниці. Вочевидь, і його батько теж виступав в цій ролі. І факт такого родичання балів нікому не додає, але ми повинні розуміти, яка тоді існувала система.

Якщо ви самі визнали, що на тлі перевірок на Закарпатті частина “сірих” вантажів пішла, зокрема, на Волинь, то не просто ж так перевізники туди подалися. Вочевидь, домовилися про “зелене світло”.

Розумієте, я ж не можу подзвонити і сказати про це без доказів. Бо мені просто скажуть: “Хіба? У нас все чисто”. Але ми збираємо інформацію, аналізуємо її, фотографуємо пункти пропуску. І тоді я вже кажу про конкретні проблеми. А керівники митниць починають працювати над усуненням недоліків.

Ви, мабуть, читали скандальний коментар керівника Чернівецької митниці Миколи Салагора щодо зустрічі з вами у ресторані “Фелліні” у присутності якогось “смотрящего”. По-перше, чому це сталося у такому, скажемо відверто, недешевому ресторані, а не в робочому кабінеті?

Дуже важко коментувати висловлювання Салагора. Я не хочу нікого ображати, але мені здалося, що він був трошки не в собі, коли давав цей коментар.

Тепер по пунктах. Я дійсно його викликав у цей ресторан. Я там перебував на зустрічах, а він мене чекав тут, на Дегтярівській, з 9-ї ранку, здається. І я розумів, що мої зустрічі затягуються.

А чому голова митниці, в принципі, проводить зустрічі у ресторані, а не в своєму кабінеті?

На Дегтярівську не так просто доїхати. І мені, коли потрібно провести певні зістрічі для отримання оперативної інформації, яка стікається з різних джерел, доводиться виїжджати у центр міста.

Фото: Макс Требухов

Вам “зливають” інформацію?

“Зливають”, аякже. Вибачте, але це оперативна робота. ДФС є правоохоронним органом.

Йдемо далі: на моїй зустрічі з Салагором ніхто більше не був присутній. А доручення прем'єр-міністра по Салагору давалося мені в присутності Яресько, Насірова і Білана.

Тобто прем'єр був ініціатором його звільнення?

Ні, ініціатором був я. З іншого боку, прем'єр ще 5-го травня під час нашого призначення дав доручення змінити керівників всіх митниць. В кінці червня він повторив цю вимогу. Це доручення? Мабуть же. Стосується всіх митниць? Всіх.

Я викликаю Салагора в цей кабінет, а він мені каже, що це стосується всіх керівників, крім нього. І він, здається ще сказав, що хоче почути про своє звільнення від прем'єра особисто... Потім я запитую у прем'єра: “Ви мали на увазі ВСІХ керівників митниць? І Чернівецької?”. Він відповів ствердно. Я продовжую: “А Салагор посилається на знайомство з вами і що по ньому такого рішення не може бути. Так це чи ні?”. Прем'єр цього не підтвердив. Ця розмова відбулася в присутності чотирьох людей.

Салагор, до речі, робив якісь незрозумілі натяки, називаючи попереднього керівника митниці “красним”, а нинішнього - “голубим”.

Це свідчить про культурний рівень людини. У мене нормальна сім'я — дружина, двоє дітей.

На сайті ДФС Салагор досі значиться керівником митниці.

Досі значиться.

А треба ж виконувати доручення прем'єр-міністра.

Треба виконувати.

А як би це зробити?

Будемо дивитись. Тому що до діяльності пана Салагора є дуже багато запитань.

Микола Салагор
Фото: buknews.com.ua
Микола Салагор

Це за “оперативною інформацією”?

Зокрема.

На Одеській митниці в.о. керівника був призначений Ігор Устименко. Голова Одеської ОДА Саакашвілі назвав його “смотрящім з Києва”. Це теж не ваша кандидатура?

Це наша кандидатура з паном Насіровим.

Зважена?

Зважена. Була тоді. Бо зараз до Устименка дуже багато питань щодо діяльності митниці. Дуже багато. Але він “виконує обов'язки” - його буде легше звільнити.

Коли чекати?

Можливо, зовсім незабаром.

Зловживання на Одеській митниці традиційні?

Раніше, за Передерія, там був один “гігант митної справи”, а зараз там інший гігант. Мова про бізнесові групи, які завозять товари і здійснюють їх розмитення.

До Салагора претензії такого ж штибу?

Чернівці — не Одеса, там немає такого скупчення великих операторів. По Салагору інші запитання. Бо, коли закрилося Закарпаття, то деякі вантажі пішли і на Чернівці. Зокрема, цигарки.

Фото: Макс Требухов
Як ставитеся до ініціативи Саакашівілі щодо "молоді з модельною зовнішністю" на митниці та провідної ролі "софту" під час перевірок вантажів?

Дуже позитивно. Мені теж подобаються красиві люди. І Москаль, і Саакашвілі, й інші знакові очільники матимуть повну підтримку з мого боку. Бо президент робить ці призначення з конкретною метою.

Питання щодо "планів" на митниці: це — атавізм? І якщо Закарпаття ще до скандалу з “Правим сектором” майже виконувало план при фактичних "сірих схемах", то чому б не підняти норми ще?

Про це ж і прем'єр-міністр говорить. Тому у нас є два плани: один — збільшений, а інший — передбачений міністерством фінансів. Але від політики планування фіскальних платежів по лінії митниці в перспективі нам треба відходити. Можливо, варто обмежитись квартальним планом, але не щомісячним. І, як на мене, для митниці фіскальна функція є додатковою. Президент робить наголос на правоохоронній функції митниці: безпека кордону, боротьба з контрабандою наркотиків і зброї, торгівлею людьми.

Друга велика функція — сприяння міжнародній торгівлі. Ми маємо поновити транзитний потенціал країни і, зокрема, Одеси. Так, бюджет від митниці у цьому розрізі отримає “ноль”, але це треба робити.

Ваша цитата: "Можна в Одесі розмитнити тканину за 3,5 долари, а в Херсоні - за 1,2". Як уніфікувати подібні речі?

Існують тарифи на розмитнення. Вони, на жаль, “плаваючі”. З іншого боку, вони і не можуть бути аж надто “сталими”. Бо кожна зовнішньоекономічна операція може бути унікальною — це залежить і від логістики, і від глибини відносин між сторонами, і від ексклюзивних умов. І на тому, який конкретно тариф застосувати до тієї чи іншої транзакції, дійсно, відбуваються зловживання. Я вважаю неправильним, коли той самий товар, в принципі, може бути розмитнений з такою великою різницею.

А для чого митниця, яка розмитнює за 3,5 долари, формально, сама собі робить гірше — від неї ж усі втечуть, ні?

Це не вона сама собі робить гірше, це їй хтось з Дегтярівської такі тарифи спускає...

Ваші заступники?

Начальник департаменту адміністрування митних платежів та тарифів.

А об'єм “перетоків” з Одеси на інші митниці справді великий?

Там є дуже серйозне падіння щодо кількості контейнерів як природнє (через зростання курсу долара), так і штучне. Бо залишається традиційна одеська проблема щодо невизначеності правил гри — через велику кількість груп впливу. А різницю у тарифах, що надавало певні преференції іншим митницям, ми виправляємо. Це ненормальна ситуація. І керівника департаменту, про якого я вже згадував, ми знімаємо.

Фото: ostrozub.com

Різноманітні публікації переконують нас, що між вами та Насіровим є сталий конфлікт. Насіров, мовляв, і всі ключові повноваження у вас забрав, і взагалі проштовхує поглинання митниці власне фіскальною службою. Насіров йшов на посаду з фракції БПП, але чи є він “людиною президента”?

Мені дуже важко коментувати, чиєю людиною є Насіров. Справді.

До речі, а “чиєю людиною” є ви? Можливо, голови адміністрації президента?

З паном Ложкіним я познайомився тільки навесні. З Яценюком познайомився перед своїм призначенням. Знайомство з Ложкіним відбулося в контексті можливого призначення на іншу посаду, а потім сталася ще одна співбесіда уже в контексті митниці.

А як щодо законопроекту №2177а, який передбачає поглинання митниці?

Насіров дійсно підтримує цю ідею. Але треба розуміти, що цей законопроект було внесено Кабміном з подачі міністерства фінансів в рамках здійснення реформи ДФС.

Насіров досі не склав депутатські повноваження, а нещодавно його картка проголосувала у Раді. Запитання до вас як до юриста: чи існують якісь ризики, що всі накази, розпорядження тощо, які були зроблені Насіровим на чолі ДФС після 25-го травня, рішенням суду можуть бути визнані недійсними?

Таких ризиків не існує. А складання ним мандата — це інша тема. Це мало статися протягом 20 днів після призначення на посаду в органи виконавчої влади. Така норма існує і вона правильна. Особливо, в контексті голови ДФС. Не може у людини, яка опікується фінансами усієї країни, бути недоторканність. Я, до речі, нещодавно говорив про це Роману Михайловичу. Він відповів, що його заява знаходиться у регламентному комітеті.

А чи не має проблем з легітимністю його голосувань у Раді?

На мою думку, немає. Він виконує депутатські повноваження, доки вони не будуть у встановленому законом порядку перервані.

Фото: apostrophe.com.ua

У кадрових митників, коли вони чують про аутсорсинг на кордоні, спрацьовує професійна гордість. Ви, наскільки я зрозумів, погодилися з...

Я погодився?! Якщо я кажу, що треба виконувати доручення прем'єр-міністра, це ще не означає, що я підтримую саму ідею.

Арсеній Яценюк востаннє сказав про чотири західних митниці, де аутсорсинг має бути впроваджений. У мене виникає запитання: а що заважає оператору чи перевізнику розмитнювати свої товари на інших митницях? Заїжджати через західний кордон, але слідувати на внутрішні митниці.

А чи можливо створити механізм, який би дозволив за умови введення "вибіркового аутсорсингу" не допустити перетоку вантажів з "проблемних" наразі митниць на менш "проблемні" і таким чином не зашкодити чистоті експерименту?

Не можна. Це наші міжнародні зобов’язання, які не можна змінити, ухваливши якийсь закон чи прийнявши постанову. Це буде категорично неправильно і цього ніхто не зробить.

Ви висловлювали свої заперечення прем'єру з приводу такого ось “неповного аутсорсингу”?

Я постійно пишу заперечення щодо цієї теми. І де можу розповідаю про цю колізію.

Тобто, або всі...

...митниці передавати в аутсорсинг, або жодної. І я говорив це прем'єру прямим текстом. Щоправда, востаннє ми спілкувалися особисто ще 6-го липня.

Ну, якщо Арсеній Яценюк все ж таки озвучив ідею “часткового аутсорсингу”, це означає, що він вас не почув... Ви збільшили надходження до бюджету?

Ми поки що виконуємо план. Зараз ми перевиконуємо плановий показник на липень більше, ніж на мільярд гривень — 109% від плану. Можливо, це і не 120%, як хотілося би прем'єр-міністру, але все ж таки це мільярд гривень. Хоча і місяць важкий, і бюджетний розпис на митницю великий — на рівні 17,4 млрд гривень. Проводиться серйозна аналітична робота, боремося з “мінімізаторами” при розмитнюванні товарів, з чорною контрабандою, з сірим імпортом. Працюємо і з підприємцями, і з керівниками митниць. Максимально збільшили потужність департаменту по боротьбі з порушенням митних правил.

Непогано зараз працює енергетична митниця — вона займається розмитненням паливно-мастильних матеріалів, газу тощо. За Януковича вона була знищена, щоб не було єдиної системи контролю за розмитненням товарів, щоб існували “схеми Курченка”.

Певний ефект дають наші перші призначення: хоча Крутяк і відсторонений через ситуацію у Мукачевому, але Закарпатська митниця працює. Липень може стати першим місяцем за мого керівництва, коли вони виконають план. Кіровоград зараз перевиконує план, Миколаїв непогано йшов. Там працювала людина, яку ми призначили, а зараз повернувся попередній керівник.

Як це?

А він був на лікарняному. Є у нас на митниці така проблема...

Фото: Макс Требухов

Щодо “схем Курченка”: українські порти справді очистилися від контрабанди нафтопродуктів?

Треба розуміти, що берегова лінія — це все одно що “зеленка” на кордоні. Митниця є на офіційних пунктах пропуску. А вони набудували саморобних причалів і там зливалися у бензовози. Це вже сфера діяльності СБУ та прикордонників. Але за останні два місяці інформації про подібні ситуації до мене не надходило.

Незабаром спливають три місяці, які прем'єр відвів новим керівникам ДФС на впровадження “реальних змін”: зменшення корупції, зміну усієї вертикалі керівників на рівні областей і районів, збільшення надходжень від податків. Здається, жоден із цих пунктів не виконаний.

До кінця не виконаний.

Крім того, старі кадри не пішли, а нових ви уже хочете позбутися, як от Устименка. То що — назад в юристи?

Якщо буде відповідне рішення, то і назад.

Євген ШвецьЄвген Швець, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram