ГоловнаПолітика

У Чернігові зафіксовано випадки фотографування виборчих бюлетенів

Активісти зафіксували факт зйомки на камеру виборцями виданих їм бюлетенів.

У Чернігові зафіксовано випадки фотографування виборчих бюлетенів
Фото: Макс Требухов

На виборах у 205 окрузі Чернігова на двох виборчих дільницях активісти зафіксували факт зйомки на камеру виборцями виданих їм бюлетенів для голосування.

Про це повідомляє прес-служба громадської організації "Опора".

У першому випадку, зафіксованому на виборчій дільниці №740998 у школі №9, бюлетень фотографував молодий чоловік, який провів виборця в кабінку, почекав, поки той проголосує, а потім біля урни сфотографував бюлетень.

Коли спостерігачі почали з'ясовувати обставини, молодий чоловік терміново залишив ділянку. Цю пару помітили пізніше, коли вони сідали в машину. Спостерігачі про інцидент повідомили в міліцію.

Інший випадок стався на дільниці №741013 у КП ЖЕК №6.

Там виборець прийшов голосувати з дитиною. Коли він підійшов до урни, то дав в руки дитини бюлетень, де було видно, за кого він проголосував, і сфотографував її. Під час розмови з виборцем, той пояснив, що зробив це "на пам'ять" для себе.

Довідка. Згідно зі ст. 159 Кримінального кодексу України, умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, яке проявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або ж обмеженням волі на строк до трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram