ГоловнаПолітика

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції стосовно правосуддя

Комісія згідна і далі допомагати українській владі.

Венеціанська комісія схвалила зміни до Конституції стосовно правосуддя
Фото: kievgrad.com

Венеціанська комісія загалом позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України з приводу правосуддя.

Про це повідомляє прес-служба Президента України Петра Порошенка.

"Венеціанська комісія позитивно оцінила розроблений Робочою групою з питань правосуддя та суміжних правових інститутів попередній текст змін до Конституції України стосовно правосуддя. Про це йдеться в попередньому висновку Європейської комісії "За демократію через право", який оприлюднили 24 липня", - йдеться в повідомленні.

"Запропоновані зміни є загалом позитивними і варті підтримки. Положення законопроекту добре сформульовано. Їх ухвалення буде важливим кроком уперед на шляху до створення дійсно незалежної судової системи в Україні", - зазначено у висновку.

Як повідомляють, Венеціанська комісія вітає усунення Верховної Ради з процесу призначення суддів, скасування випробувального терміну для суддів, скасування "порушення присяги" як підстави для звільнення суддів, запровадження конкурсних процедур під час призначення суддів на посади, формування Вищої ради правосуддя так, щоб більшість становили судді, обрані суддями, проведення реформи прокуратури та забезпечення гарантій її незалежності, а також позбавлення прокуратури повноважень здійснення загального нагляду.

Венеціанська комісія також підтримала внесення в Конституцію України норми, що передбачає можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, як це передбачено в Римському статуті.

Водночас Венеціанська комісія, на відміну від своїх попередніх висновків, рекомендувала залишити серед суб'єктів призначення/обрання членів Вищої ради правосуддя також і Верховну Раду України. Комісія рекомендувала залишити за Президентом функцію призначення суддів, зазначивши, що вона має церемоніальний характер, а в питаннях звільнення суддів - обмежитися рішенням Вищої ради правосуддя. Також позитивно було оцінено і введення нового інституту - конституційної скарги.

Нагадаємо, раніше Венеціанська комісія позитивно оцінила остаточну редакцію проекту закону про децентралізацію влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram