ГоловнаПолітика

Порошенко повідомив про погіршення ситуації на Донбасі

Представники "нормандської четвірки" підтримали ініціативу Порошенка підписати домовленості про відведення озброєнь.

Порошенко повідомив про погіршення ситуації на Донбасі
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко констатував погіршення ситуації на Донбасі, зокрема збільшення кількості обстрілів із боку бойовиків.

Про це він сказав під час телефонної розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентами Франції Франсуа Олландом і Росії Володимиром Путіним, повідомляє прес-служба президента України.

Співрозмовники обговорили результати останнього засідання Тристоронньої контактної групи і її чотирьох підгруп, яке відбулося 21 червня в Мінську.

Учасники розмови зазначили, що необхідно забезпечити належний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню з боку ОБСЄ та підтримали ініціативу президента України про невідкладне підписання в рамках Тристоронньої контактної групи домовленостей про відведення танків, гармат калібру до 100 міліметрів і мінометів.

Порошенко особливо наголосив на необхідності звільнити всіх заручників, зокрема незаконно утримуваних осіб на території Росії, зокрема Надії Савченко.

Сторони привітали досягнуте в рамках Тристоронньої контактної групи рішення про відновлення зруйнованих об'єктів водної інфраструктури та залізничних шляхів.

Особливу увагу було приділено невідкладному створенню в районі лінії розмежування гуманітарно-логістичних центрів, де українці з окупованих територій зможуть придбати продукти і ліки за прийнятними цінами.

Співрозмовники також обговорили питання майбутніх виборів в деяких районах Донецької та Луганської областей. У цьому контексті Порошенко особливо підкреслив неприйнятність проведення запланованих на 18 жовтня і 1 листопада псевдовиборів, які не матимуть юридичних наслідків.

Окрім цього, сторони домовилися прискорити укладення угоди у форматі Україна - Європейський Союз - Росія про постачання російського газу в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram