ГоловнаПолітика

Читачі LB.ua, УП і "Фокуса" виберуть члена комісії з Антикорупційного агентства

Онлайн-голосування відбудеться у вівторок.

Читачі LB.ua, УП і "Фокуса" виберуть члена комісії з Антикорупційного агентства
Фото: 24smi.org

Уряд шукає заміну своєму представнику в конкурсній комісії з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції у зв'язку з тим, що кандидатура заступника міністра Кабміну Романа Греби раніше викликала неприйняття у низки антикорупційних громадських організацій.

Кабмін просить громадські об'єднання до 18:00 20 липня подати пропозиції щодо кандидатів на електронну пошту [email protected]. Це має бути відсканована заява, засвідчена підписом керівника громадського об'єднання, в якій вказано інформацію про запропоновану кандидатуру.

Запропоновані кандидатури секретаріат Кабміну передасть інтернет-виданням LB.ua, "Українська правда" і "Фокус". Голосування на цих сайтах триватиме до 24:00 21 липня, повідомляється на сайті уряду.

Нагадаємо, в Антикорупційному агентстві, основним повноваженням якого стане аналіз та перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їх способу життя, буде п'ять членів. Їх відбере спеціальна конкурсна комісія. Однак формування цієї комісії супроводжувалося скандалом.

До її складу увійшли заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба, представник Президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, представники громадських організацій "Фонд "Відкрите суспільство" Роман Вереша, "Україна ХХI" - Олег Самусь, "Інститут світової політики" - Віктор Шлінчак, "Молодіжне об'єднання Львівський Євромайдан" - Олександр Ружицький. Водночас Верховна Рада не заповнила свою квоту, відмовившись підтримати кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмари.

Після цього Transparency International оскаржила результати відбору членів конкурсної комісії в суді. За даними організації, квотугромадських організацій заповнили людьми, підконтрольними Кабміну (і зокрема нібито Роману Гребі), а призначення Хмари заблокували представники партії "Народний фронт".

Представник Президента в комісії Олександр Данилюк заявив, що не братиме участі у засіданнях комісії, поки скандал не вирішиться. Таким чином, робота конкурсної комісії виявилася заблокованою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram