ГоловнаПолітика

Гройсман доповів Меркель і Олланду про децентралізацію

Спікер Ради заявив, що це ключова реформа для України.

Гройсман доповів Меркель і Олланду про децентралізацію
Фото: polittech.org

Спікер парламенту Володимир Гройсман у вівторок провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом, під час якої розповів їм про стан підготовки до внесення до Конституції поправок в частині децентралізації.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, Гройсман повідомив їм, що це буде ключова реформа для європейського майбутнього України. "Переваги децентралізації відчують мільйони людей по всій Україні і, зокрема, жителі Донбасу", - зазначив Гройсман.

Стверджується, що Меркель і Олланд високо оцінили роботу Верховної Ради України в просуванні реформ. Лідери ФРН і Франції підкреслили, що внесення змін до Конституції України в частині децентралізації і продовження конституційної реформи є визначальним чинником зміцнення демократії в Україні та виконання Мінських домовленостей.

Нагадаємо, Гройсман прогнозує, що перше читання законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації відбудеться в серпні, а друге - у вересні, тому що зміни до Конституції мають вноситися на двох різних сесіях парламенту. Поточна сесія за календарним планом має закінчитися 17 липня, наступна розпочнеться 1 вересня.

Проект закону №2217а про внесення поправок до Конституції зареєстрований в Раді 1 липня.

Він передбачає зокрема скасування інституту голів державних адміністрацій. Замість них у районах і областях вводиться інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування.

Префекти будуть призначатися і звільнятися так само, як зараз голови держадміністрацій - указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Префекти не втручатимуться в оперативне управління, не будуть розпоряджатися бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram