ГоловнаПолітика

Transparency спростувала компроміс з Кабміном щодо антикорупційної агентству

Організація вимагає повної зміни складу конкурсної комісії.

Transparency спростувала компроміс з Кабміном щодо антикорупційної агентству

Міжнародна антикорупційна організація Transparency Іnternational спростувала досягнення домовленості з урядом про розблокування роботи конкурсної комісії з відбору членів Нацагентства запобігання корупції.

Про це йдеться в заяві організації.

"Transparency Іnternational України заявляє, що жодного компромісу бути не може, поки існує підконтрольна уряду конкурсна комісія, обрана з порушеннями антикорупційного законодавства", - сказано в заяві.

У ній наголошено, що організація вважає, що необхідно не тільки замінити представника уряду в конкурсній комісії - заступника міністра Кабміну Романа Гребу, а й увесь склад цього органу.

Організація наполягає на відновленні роботи у складі комісії постійного представника Президента Петра Порошенка в Кабміні Олександра Данилюка (призначеного в комісію за квотою Президента).

Крім того, Transparency Іnternational вимагає зустрічі учасників конфлікту з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і невідкладного включення до складу комісії представника Верховної Ради після його призначення за поданням заступника голови фракції "Об'єднання "Самопоміч" у парламенті, голови комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва.

Нагадаємо, 9 липня заступник міністра Кабміну Роман Греба заявив про домовленість із Transparency Іnternational про розблокування роботи комісії з відбору членів Нацагентства із запобігання корупції.

Основним повноваженням агентства стане аналіз і перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя, в ньому буде п'ять членів. Їх відбере спеціальна комісія.

Формування цієї комісії супроводжувалося скандалом. До складу комісії увійшли заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба, представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, представники громадських організацій "Фонд "Відкрите суспільство" Роман Вереша, "Україна ХХI" - Олег Самусь, "Інститут світової політики" Віктор Шлінчак, "Молодіжне об'єднання Львівський євромайдан" Олександр Ружицький. Водночас Верховна Рада не заповнила свою квоту, відмовившись підтримати кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмари.

Після цього Transparency International оскаржила результати відбору членів конкурсної комісії в суді. За даними організації,

квоту громадських організацій заповнили людьми, підконтрольними Кабміну, а призначення Хмари заблокували представники партії "Народний фронт".

Представник Президента в комісії Олександр Данилюк заявив, що не братиме участі у засіданнях комісії, поки не буде залагоджено скандал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram