ГоловнаПолітика

Під час обшуку в Головному слідчому управлінні ГПУ знайшли $500 тис.

Спецоперація обернулася для Давида Сакварелідзе кримінальною справою.

Заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе організував обшук у будівлі Головного слідчого управління ГПУ на вулиці Борисоглібській у Києві. Слідчі дії проводили в кабінетах першого заступника начальника ГСУ ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця.

Фотографії великої суми валюти, яку знайшли під час обшуку, виклав у своєму фейсбуці нардеп В'ячеслав Константиновський. За його даними, Давид Сакварелідзе "пішов до Президента і зміг запустити процес" чистки прокурорів, які вимагали гроші в бізнесменів.

Водночас колишній голова консультативної ради при Генеральній прокуратурі Володимир Бойко у своєму фейсбуці повідомив про порушення першим заступником генпрокурора Володимиром Гузирем кримінальної справи проти Сакварелідзе.

"5 липня 2015 року перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир розпорядився відкрити кримінальне провадження за фактом злочину, вчиненого заступником генерального прокурора України Давидом Сакварелідзе, відповідальність за яке встановлено ст. 341 Кримінального кодексу України («Захоплення державних або громадських будівель чи споруд»). Інформацію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань у зв'язку з обшуками, проведеними 5 липня 2015 року за розпорядженням Сакварелідзе в кабінеті заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна", - написав Бойко.

За його даними, Сакварелідзе влаштував обшук у прокурорських кабінетах без законних підстав, на підставі інформації про те, що хтось хотів запропонувати через Корнійця хабар у розмірі 200 тисяч доларів за закриття кримінального провадження, яка розслідує Генпрокуратура.

"Але під час обшуку службових кабінетів жодних отриманих на хабар грошей виявити не вдалося, і єдиним результатом влаштованого Сакварелідзе божевілля стали вибиті двері в будівлі Головного слідчого управління ГПУ", - запевняє Бойко.

Він заявив, що цей обшук і став причиною порушення в.о. генпрокурора Гузирем (Віктор Шокін до 10 липня у відпустці) справи проти Сакварелідзе.

За даними нардепа Мустафи Найєма, під час затримання в чиновників виявили загалом близько 500 тис. доларів, а також коштовності та цінні папери.

Зокрема в Шапакіна знайшли $130 тис. у кабінеті; $30 тис. і €22 тис. у будинку; $170 тис. і 500 тис. грн у квартирі; документи про депозитні вклади на суму 800 тис. грн, а також незареєстровану вогнепальну зброю і набої. Під час обшуку в Корнійця також знайшли 35 пакетів з діамантами - всього 65 каменів.

Найєм пише, що операцію проводили під керівництвом Сакварелідзе та голови СБУ Василя Грицака. Він також підтверджує, що після цього Гузир відкрив кримінальне провадження проти Сакварелідзе за статтею "захоплення державної установи", оскільки спецпідрозділу "Альфа" довелося виламувати двері в кабінетах затриманих чиновників.

Нагадаємо, раніше Давид Сакварелідзе заявляв, що йому пропонували 10 млн доларів хабара за прикриття незаконної бізнес-схеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram