ГоловнаПолітика

СБУ викрили в підміні понять для саботажу люстрації колишніх КДБістів

Спецслужба вирішила, що штатні працівники КДБ - це прибиральниці і друкарки

СБУ викрили в підміні понять для саботажу люстрації колишніх КДБістів
Фото: ukrainadnes.com

Служба безпеки України саботувала люстрацію колишніх КДБістів за допомогою підміни понять. Про це повідомив член громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України, член громадського люстраційного комітету Карл Волох у фейсбуці.

"Ні для кого не секрет, що однією з головних проблем СБУ всі роки незалежності був пуповинний зв'язок частини співробітників з російськими спецслужбами. Саме тому росіянам вдавалися тут такі гігантські за масштабами спецоперації, як підготовка до анексії Криму або захоплення адміністративних будівель Донбасу. Не дивно в цих умовах, що в законі про очищення влади ми спробували прописати норми, коли робота в КДБ чи позаштатна співпраця з нею були підставою для звільнення", - зазначив він.

Однак за півроку в люстраційний реєстр була включена лише дуже мала кількість співробітників СБУ.

"Виявляється, спадкоємці українських чекістів з СБУ вирішили трактувати термін "штатні працівники КДБ" тільки як цивільних співробітників (тобто, друкарок, прибиральниць та ін.), а всіх основних дійових осіб з-під удару вивели - мовляв, вони військовослужбовці. Хоча в законі СРСР про КДБ вони всв називаються саме штатними працівниками", - обурився Волох.

Він додав, що так було при Валентині Наливайченкові і він сильно сумнівається, що "при Грицаку буде краще".

Нанадаємо, за законом про люстрацію виконавчу владу на 10 років повинні покинути ті, хто співпрацював з КДБ або за часів СРСР обіймав керівні посади в Компартії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram