ГоловнаПолітика

Євродепутати закликають не давати кредит українським АЕС

Продовження роботи ядерних реакторів зумовлює підвищені ризики аварій, стверджують в ЄП

Євродепутати закликають не давати кредит українським АЕС

22 члени Європарламенту підписали спільний лист до Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейської Комісії з вимогою відкласти кредитування українських атомних електростанції (АЕС) до моменту, поки Україна не запровадить повноцінну транскордонну оцінку впливу на навколишнє середовище в умовах продовження роботи атомних енергоблоків у понадпроектний термін.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Національного екологічного центру України.

Це звернення було ухвалено євродепутатами після зустрічі з представниками європейських неурядових організацій CEE Bankwatch Greenpeace і Nuclear Transparency Watch.

"Продовження роботи ядерних реакторів зумовлює підвищені ризики аварій з потенційними руйнівними впливами на довкілля та людей в Україні та за її межами", - йдеться у зверненні.

У Національному екологічному центрі зазначають, що згідно з Конвенцією UNFCC про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті при підготовці рішення про прийнятність продовження роботи АЕС понадпроектно має здійснюватися оцінка впливу на навколишнє середовище. Саме це зобов'язання є умовою надання кредитів ЄБРР і Євратому. Однак українське Мінприроди досі не вимагає від НАЕК "Енергоатом" проведення такої оцінки.

Нагадаємо, в лютому "Енергоатом" отримав 300 млн євро кредиту від Євратому на підтримку АЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram