ГоловнаПолітика

У Росії обіцяють повернути українські кораблі після закінчення війни на Донбасі

У Криму залишилося близько 20 військових суден

У Росії обіцяють повернути українські кораблі після закінчення війни на Донбасі
"Константин Ольшанский"

Понад 20 кораблів ВМС України, що залишилися в Криму, не використовуються Чорноморським флотом Росії і готові до передачі Україні.

Про це пише російський "Интерфакс" з посиланням на джерело в Головному штабі ВМФ Росії.

"Як тільки досягнуть миру і ухвалять політичне рішення, ми виведемо понад 20 українських кораблів і суден у нейтральні води для передачі представникам ВМСУ", - сказав співрозмовник агентства в кулуарах Міжнародного військово-морського салону.

За його словами, українські кораблі зараз знаходяться в пунктах дислокації Чорноморського флоту, повністю ізольовані і не залучаються до його повсякденної діяльності. Відколи екіпажі покинули кораблі навесні минулого року, на них нікого немає.

Представник ВМФ підкреслив, що російські військовослужбовці забезпечують безпеку стоянки українських кораблів. Будь-яких робіт з відновлення технічної готовності цих суден не проводиться, хоча деякі з них знаходяться в критичному стані.

За даними джерела "Интерфакса", Україні передано 45 одиниць з 66.

Нагадаємо, рік тому Росія зупинила передачу Україні кораблів, залишилися в Криму, мотивувавши це початком бойових дій на Донбасі.

Загалом на території Криму до березня 2014 року знаходилися 21 український корабель і 50 допоміжних суден. Кілька одиниць утилізували на початку березня 2014 року за рішенням українського військового відомства.

Наразі у пунктах базування ЧФ залишаються великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", корвет "Тернопіль", морський тралер "Черкаси", субмарина "Запоріжжя" та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram