ГоловнаПолітика

Чорновол зажадала від Генпрокуратури повернути МВС справу "вишок Бойка"

Бойка, Колеснікова та Кацубу звинуватили в розкраданні держкоштів для Януковича

Чорновол зажадала від Генпрокуратури повернути МВС справу "вишок Бойка"
Фото: www.dyvys.in

Правоохоронні органи мусять розслідувати діяльність фірм, які виводили за кордон кошти державного бюджету України за президента Віктора Януковича. Про це у вівторок на брифінгу заявила народний депутат від фракції "Народний фронт", член комітету з питань нацбезпеки і оборони Тетяна Чорновол.

За її словами, найвідомішою з угод, укладених цими фірмами, є придбання так званих "вишок Бойка". "Зрозуміло, що "вишки Бойка" насправді не були вишками Бойка. Бойко виводив кошти для Януковича, але, звичайно, мав свою частку", - зазначила вона.

За її словами, так само працювала абсолютна більшість менеджерів Януковича.

"Це пул фірм, через які виводив кошти під час підготовки до Євро-2012 Колесніков, через цей пул фірм виводили кошти Кацуба і ще цілий перелік менеджерів Януковича, які працюють в Україні. Адже нікуди не подівся ні Бойко, ні Кацуба, ні Бакулін. Через цей же пул фірм виводив кошти і Онищенко - нинішній барон газодобувної галузі", - сказала вона.

Чорновол зазначила, що надзвичайно важливо розслідувати всі ці справи. Вона повідомила, що справа про "вишки Бойка" зараз перебуває під сукном у Генеральній прокуратурі, і зажадала повернути її на розслідування до Міністерства внутрішніх справ.

"Я не знаю, з яких причин, можливо, з тих, що у Генпрокуратурі ведуть домовленості ті люди, які далі працюють за цими схемами. Можливо, там немає фахівців, але я знаю, що в МВС таких обмежень немає, і МВС обов'язково цю справу "вишок Бойка" розслідує", - підкреслила депутат.

Нагадаємо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожна. Угоди оформлено через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Крім того, є непрямі ознаки, що Бойко причетний до цього корупційного придбання.

У 2014 році обидві вишки відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

Станом на початок лютого у цій справі не висунуто жодних підозр. При цьому 21 лютого 2015 року депутат від "Народного фронту" Остап Семерак заявив, що ГПУ має намір висунути підозру голові фракції "Опозиційний блок" Юрію Бойку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram