ГоловнаПолітика

Янукович набрав $40 мільярдів кредитів, - Яценюк

2014 року Україна змогла повернути зовнішнім кредиторам $14 млрд, позичивши значно меншу суму.

Янукович набрав $40 мільярдів кредитів, - Яценюк
Фото: EPA/UPG

За роки правління Віктора Януковича приватні кредитори видали Україні $40 млрд кредитів, які заплановано поступово погашати їх і зменшувати так зовнішній борг країни.

Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в телеефірі під час "10 хвилин з прем'єр-міністром", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Приватні кредитори за три роки видали $40 млрд, а нам увесь світ пообіцяв на наступні 4 роки $25 млрд. Але при цьому, отримавши ці кредити, ми віддали нашим кредиторам, і ще нам удалося зменшити зовнішній борг країни, щоб не перекладати ці борги на наступні покоління", - заявив Яценюк.

При цьому голова уряду зазначив, що Україна змогла повернути 2014 року зовнішнім кредиторам $14 млрд, позичивши значно меншу суму. "Ми торік узяли $9 млрд, а повернули нашим зовнішнім кредиторам $14 млрд, які не ми брали. Це Янукович так широко і щедро (брав запозичення - ред.)", - сказав Яценюк.

За словами прем'єра, заборгованість України перед приватними кредиторами треба реструктуризувати, повідомляє Укрінформ.

"Зараз із МВФ ми робимо те саме: дорогі кредити ми заміняємо дешевими, і ми відверто сказали нашим кредиторам - настав час допомогти Україні. Заборгованість України перед приватними кредиторами треба реструктуризувати", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що для того, щоб отримати фінансування від МВФ, треба продемонструвати те, що ми змінюємося.

Нагадаємо, що наприкінці 2013 року Україна випустила єврооблігації на 3 млрд доларів, які викупила Росія. Ці гроші мали стати першим траншем допомоги з боку Росії, про яку домовився Янукович у грудні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram