ГоловнаПолітика

У Порошенка пояснили ситуацію зі званням Януковича

Адміністрація президента впевнена, що КС не скасовуватиме закон

У Порошенка пояснили ситуацію зі званням Януковича
Виталий Ковальчук
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко попросив Конституційний Суд перевірити, чи відповідає Конституції закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента, щоб застрахуватися від оскарження цього закону в майбутньому.

Про це заявив перший заступник глави Адміністрації президента Віталій Ковальчук, передає "5 канал".

"Президент України Петро Порошенко свідомо підписав закон про позбавлення Віктора Януковича звання президента України. Звернувшись же до Конституційного суду щодо конституційності рішення Верховної Ради, Петро Порошенко зробив цілком очевидний юридичний хід, обґрунтований необхідністю бути впевненим, що в майбутньому цей закон не оскаржать у суді ні в Україні, ні за кордоном. Ми впевнені, що після рішення Конституційного Суду таке оскарження стане вже не можливим", - прокоментував Ковальчук.

Нагадаємо, 4 лютого Рада проголосувала за ухвалення законопроекту №1883, який пропонував позбавити Януковича звання президента України. 17 червня закон опублікували в офіційній газеті парламенту "Урядовий кур'єр", а 18 червня він набув чинності.

Згідно зі ст. 105 Конституції, звання президента України охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки президента України не усунули з поста в порядку імпічменту. Щодо Януковича не було процедури імпічменту.

Разом з тим, президент Петро Порошенко цей указ підписав до звернення в КС, хоча мав би ветувати, якщо мав сумніви в його конституційності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram