ГоловнаПолітика

В Україні зменшилася кількість прихильників ЄС та НАТО

Кількість прихильників Митного союзу не зросла

За минулі півроку частка тих, хто готовий проголосувати за вступ України в ЄС, знизилася на 4 відсоткові пункти (з 53% у грудні 2014 року до нинішніх 49%), свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

На стільки ж збільшилася частка тих, хто налаштований проти вступу в ЄС (з 24% в грудні 2014 року до 28% наприкінці травня 2015 року). Решта 23% не визначилися, чи взяли б вони участь у відповідному референдумі.

Якби у референдумі взяли участь всі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка склала б близько 77%, а голоси учасників розділилися б таким чином: 63% за вступ до ЄС, 37% - проти.

Щодо референдуму з питання, чи вступати Україні в НАТО, то порівняно з осінню минулого року рівень підтримки вступу в альянс знизився приблизно на 7 процентних пунктів (з 44% у вересні-жовтні 2014 до нинішніх 37%). Однак частка переконаних противників вступу України до НАТО за цей час практично не змінилася (у вересні 2014 проти вступу в НАТО виступали 38%, зараз - 36%), зате з 18% до 27% збільшилася частка тих, хто не визначився у своїх поглядах, і тих, хто не став би брати участь у такому референдумі.

Якби у референдумі щодо вступу України в НАТО взяли участь всі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка склала б близько 73%, а голоси учасників розділилися б практично порівну: 51% - за, 49% - проти.

Що стосується можливого референдуму з питання, чи вступати Україні в Митний Союз із Росією, Білоруссю і Казахстаном, то погляди жителів України кардинально змінилися після лютого 2014 року і з того часу залишаються відносно постійними: якщо в лютому 2014 року за вступ до Митного союзу були готові проголосувати 41%, то в грудні 2014-го таких залишилося 18%, зараз (у травні 2015 року) - 19%. Частка тих, хто не підтримує ідею вступу до Митного союзу, за минулі півроку теж не змінилася - 57% проголосували б проти вступу. Решта 24,7% не визначилися або не стали б брати участь у голосуванні.

Якби у референдумі з цього питання взяли участь усі, хто визначився зі своїм вибором, явка становила б близько 75%, а голоси учасників розділилися б таким чином: 25% за вступ до Митного союзу, 75% - проти.

Опитування проводилося з 19 по 29 травня 2015 року, опитано 2022 респонденти у 108 населених пунктах усіх областей України. У Луганській області дослідження проводилося тільки на територіях, підконтрольних Україні, у Донецькій області на територіях, підконтрольних Україні, і в Донецьку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram