ГоловнаПолітика

Рада відправила голову СБУ у відставку

У парламенті знайшлося 248 голосів.

Верховна Рада звільнила Валентина Наливайченка з посади голови Служби безпеки України.

За ухвалення проекту постанови №2110а проголосували 248 депутатів при мінімально необхідних 226.

Поіменне голосування за це питання є на сайті парламенту. Зі 144 членів фракції "Блок Петра Порошенка" "за" проголосували 104, зокрема частина членів партії "УДАР"; з 81 представника "Народного фронту" віддали свої голоси 69 депутатів; з 32 нардепів "Самопомочі" підтримали відставку 23; "Батьківщина" дала 13 голосів із 18 можливих. Опозиційний блок і Радикальна партія не дали голосів взагалі. Із групи "Відродження" (22 депутати) "за" проголосував один нардеп, з групи "Воля народу" (19) - 17 депутатів. Також звільнення Наливайченка підтримав 21 із 42 позафракційних.

Ініціатор звільнення - Президент Петро Порошенко.

Нагадаємо, Президент у середу ввечері зустрічався з фракціями коаліції, щоб переконати їх підтримати звільнення Наливайченка. За даними LB.ua, Порошенко, зокрема, переконав депутатів від партії УДАР, вихідцем якої є Наливайченко, голосувати за відставку. Причинами невдоволення Порошенка оголошено провали в боротьбі з корупцією, зокрема в зоні АТО.

У Президента пропонували Наливайченкові посаду голови Служби зовнішньої розвідки або віце-прем'єра з євроінтеграції в обмін на добровільну демісію з СБУ. Учора ввечері радник Наливайченка Маркіян Лубківський заявив, що той не писатиме заяви про відставку і відхилив запропоновані йому посади.

Відставка Наливайченка відбувається на тлі його звинувачень на адресу екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленка в "кришуванні" мережі заправок "БРСМ-Нафта", пожежа на нафтобазі якої забрала життя п'яти людей. Декотрі спостерігачі пов'язують бажання звільнити Наливайченка саме з його звинуваченнями, інші ж висувають версію, що резонансними звинуваченнями голова СБУ намагався запобігти відставці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram