ГоловнаПолітика

Ходорковський пропонує повертати Крим Україні поступово

Російський опозиціонер пропонує розв’язувати проблему за прикладом моделі Гонконгу

Ходорковський пропонує повертати Крим Україні поступово
Фото: EPA/UPG

Російське суспільство після падіння режиму Путіна буде не готове демократичним шляхом повернути Крим Україні, нехай навіть і незаконно анексований.

Таку думку висловив у Вашингтоні відомий російський опозиціонер, засновник громадського руху "Відкрита Росія" Михайло Ходорковський, повідомляє Укрінформ.

"Можна сказати з повною упевненістю, що люди (в Росії - ред.), що обіцяють Україні, українському народу повернути Крим і заплатити компенсацію, такого мандата від російського суспільства не отримають. Саме тому я кажу, що вирішити в короткостроковій перспективі це питання демократичним шляхом не вийде", - вважає російський політик.

Водночас він визнав той факт, що анексія Криму була здійснена з порушеннями міжнародних договорів та міжнародних законів.

"Яким я бачу рішення? Я бачу, що можна переконати російське суспільство і отримати мандат на поступове вирішення цієї проблеми за моделлю, наприклад, Гонконгу", - сказав Ходорковський.

Він пояснив, що має на увазі автономізацію регіону, надання йому статусу вільної економічної зони, застосування механізму довгострокової оренди.

"Я розумію, що це питання будь-якій російській владі доведеться вирішувати, я бачу, що механізми вирішення існують, але той, хто обіцяє вирішити це швидко і однозначно, ніколи не отримає на це мандат від російського суспільства", - вважає російський опозиціонер.

Раніше турецька моніторингова група, яка здійснила неофіційний візит до Криму, виявила численні порушення прав кримських татарта інших жителів півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram