ГоловнаПолітика

Бельгія наклала арешт на держактиви Росії

Арешт проводиться на підставі рішення бельгійського суду за позовом компанії "ЮКОС"

Бельгія наклала арешт на держактиви Росії
Фото: EPA/UPG

Російські установи на території Бельгії отримали повідомлення судових приставів про накладення арешту на державне майно РФ, що знаходиться в їх розпорядженні, і на їхні борги російській державі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

Як зазначено в документі, арешт здійснюється на підставі рішення бельгійського арбітражного суду від 18 липня 2014 року за позовом компанії "ЮКОС Юніверсал Лімітед", сума позову становить близько 1,653 млрд євро. Позивач зажадав заарештувати майно, оскільки "має серйозні побоювання щодо можливості отримати належну йому суму", йдеться в документі.

У списку організацій, які отримали цей лист, зазначено практично всі великі російські банки, зареєстровані в Бельгії, всі російські представництва за винятком дипломатичних, в тому числі представництва НУО та ЗМІ, а також архієпископство Брюссельське і Бельгійське РПЦ.

Вони зобов'язані у двотижневий строк заявити про майно РФ, що знаходиться в їхньому розпорядженні, борги перед РФ або про їх відсутність, повідомила представниця однієї з бельгійських контор судових приставів.

Нагадаємо, в липні 2014 року, розглянувши позов колишніх власників "ЮКОСу", Гаазький третейський суд постановив, що Росія порушила Енергетичну хартію і де-факто експропріювала нафтову компанію у її законних власників. Позивачам було присуджено компенсацію в розмірі 50 млрд дол. Судовий розгляд тривав майже 10 років, спочатку позивачі вимагали компенсацію 114 млрд дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram