ГоловнаПолітика

Європарламент подав позов до Гаазького трибуналу через Крим і Донбас

Насамперед до відповідальності притягнуть Путіна і його найближче оточення

Європарламент подав позов до Гаазького трибуналу через Крим і Донбас
Фото: http://www.un.org

Міністерство юстиції заявляє, що Європейський парламент подав у Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (Нідерланди) заяви для ініціювання розслідування окупації Росією Криму і частини Донецької та Луганської областей.

Про це сказав в інтерв'ю "5 каналу" міністр юстиції Павло Петренко.

Він зазначив, що подання позову Європарламентом стало можливим після того, як Україна офіційно повідомила Раду Європи про окупацію Росією Криму і частини Донбасу.

"Після нашого звернення Європейський парламент звернувся до Міжнародного кримінального суду з тим, щоб Гаазький трибунал почав розслідувати ці злочини, скоєні російською владою на території України", - повідомив Петренко.

Міністр зазначив, що Україна також долучила до цього позову зібрані Генеральною прокуратурою докази незаконних дій Росії на території Криму, Донецької та Луганської областей.

Петренко вважає досить вагомою зібрану доказову базу і сподівається на оперативне відкриття Гаазьким трибуналом кримінальної справи проти російської влади.

Насамперед, на його думку, до відповідальності буде притягнуто президента Росії Володимира Путіна і його найближче оточення.

Крім того, міністр зазначив, що після офіційного визнання факту окупації частини території України жителі цих територій можуть вимагати в міжнародних судах матеріальної компенсації від Росії.

Нагадаємо, Європейський парламент більше не вважає Росію стратегічним партнером ЄС через агресію в Донецькій і Луганській областях та анексію Криму.

30 квітня Генеральна прокуратура спрямувала до Кабінету Міністрів матеріали за фактом вчинення Росією анексії і злочинів у Донецькій і Луганській областях для передачі їх у Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (Нідерланди).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram