ГоловнаПолітика

Порошенко дав місяць на завершення "лінії Маннергейма" (оновлено)

Фортифікаційні споруди будують майже рік

Президент Петро Порошенко вимагає завершити зведення фортифікаційних споруд на лінії розмежування на Донбасі до середини липня.

"До середини липня мали звести усі фортифікаційні споруди", - сказав президент журналістам після огляду опорного пункту під Маріуполем, інформує "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляє прес-служба президента, Порошенко заявив, що в цілому не має серйозних зауважень до будівництва фортифікаційних споруд.

За його словами, всього заплановано спорудження близько 300 фортифікаційних споруд. 100 опорних пунктів вже повністю готові. Ця робота проводиться Збройними силами у взаємодії з певними місцевими адміністраціями. Кожна з 21-ї обласної державної адміністрації виконує певний обсяг робіт.

За його словами, найскладніше було працювати на першій лінії оборони.

Президент підкреслив, що, незважаючи на те, що будівництво ведеться у воєнний час, застосовано процедури мирного часу, ринкові механізми, зокрема тендери. Загальна вартість будівництва усіх оборонних споруд оцінюється у близько 1 млрд гривень.

Нагадаємо, 5 червня Порошенко звинуватив Олександра Таруту, брата нардепа і колишнього глави Донецької ОДА Сергія Тарути, у зриві будівництва оборонних споруд. Він заявив, що ситуація з будівництвом фортифікаційних споруд найгірша у Донецькій області, яку очолює генерал Олександр Кіхтенко. "Підрядник - родич одного з нардепів. Прізвище цього депутата - Тарута", - заявив він. Олександр Тарута - співвласник маріупольського проектно-будівельного підприємства "Азовінтекс". Він зайнявся будівництвом оборонних споруд, коли Донецьку область очолював його брат.

Восени 2014 року за дорученням президента почали зводити фортифікаційні споруди на лінії розмежування на Донбасі. Порошенко назвав цей проект новою лінією Маннергейма. Вона покликана не допустити прориву бойовиків ДНР і ЛНР і має складатися з трьох смуг оборони, останню з яких будують на адміністративному кордоні Донецької та Луганської областей.

Лінія Маннергейма стала номінальною як приклад ефективних оборонних споруд. Під час радянсько-фінської війни (1939-1940) лінія утримувала наступ Червоної Армії близько двох місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram