ГоловнаПолітика

Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську йде у відставку

Відставку Тальявіні пов'язали з провалом переговорів 2 червня

Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську йде у відставку
Хайди Тальявини
Фото: EPA/UPG

Спеціальний представник ОБСЄ в Україні Хайді Тальявіні подала у відставку.

"Федеральний департамент закордонних справ підтвердив повідомлення інформаційного агентства SDA, озвучене швейцарським телебаченням. Тальявіні хоче припинити свою діяльність на посаді спецпредставника найближчим часом", - повідомляє швейцарське видання srf.ch. Причини або точний час відставки не повідомляються.

Російський "Интерфакс" з посиланням на джерело в групі з організації мінської зустрічі пише, що відставка може бути пов'язана із зривом переговорів 2 червня.

"Зустріч контактної групи 2 червня де-факто складно назвати результативною. Сторонам не вдалося досягти компромісу з низки значущих питань, у тому числі щодо процесуального очищення полонених, які готуються до обміну, а також внесення змін до Конституції України та проведення виборів на Донбасі. При цьому кожна зі сторін послідовно відстоювала свою точку зору, а київська сторона була трохи більше безкомпромісною. У підсумку Тальявіні прийняла рішення того дня роботу контактної групи завершити і перенести обговорення питань попередньо на 16 червня, після чого, швидше за все, і прийняла рішення про свою відставку, очевидно, відчувши тиск однієї зі сторін", - пише агентство.

За даними джерела "Інтерфаксу", учасники контактної групи поки що не прийняли рішення про перенесення дати наступної зустрічі, запланованої на 16 червня, на інший день.

"Поки шр рішення про перенесення зустрічі ніхто не ухвалював. Попередньою залишається дата 16 червня. Швидше за все, до цього часу Тальявіні представить сторонам свого наступника, - сказав співрозмовник агентства. - Ми продовжуємо готуватися прийняти контактну групу за раніше наміченим графіком".

Уродженка Базеля Хайді Тальявіні працює з 1982 року на дипломатичній службі, в 1990-2000-х роках - в системі ОБСЄ і ООН на Кавказі.

Близько року тому її призначили спеціальним представником в Україні голови ОБСЄ Дідьє Бургхальтера. У січні 2015 року новий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич продовжила мандат Тальявіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram