ГоловнаКультура

У Нацмузеї пройде виставка видатного графіка Якова Гніздовського

Виставка триватиме до 5 липня

29 травня в Національному художньому музеї України відкриється виставка робіт видатного українсько-американського графіка Якова Гніздовського, якому цього року виповнюється 100 років.

Про це повідомляють на сторінці музею у Фейсбуці.

Гніздовський був дуже популярним у США, оскільки покинув радянську Україну ще до того, як його талант розкрився. Роботи Гніздовського цінні тим, що виконані у складній техніці дереворізу, яку художник повернув у вжиток після тривалого забуття, надихнувшись Альбрехтом Дюрером.

Твори Якова Гніздовського зберігають у шановних колекціях світу, зокрема в Національному музеї американського мистецтва Addison Gallery, Музеї образотворчого мистецтва в Бостоні, Музеї сучасного мистецтва в Більбао, Картинній галереї Вінніпега, колекції Білого дому, багатьох університетах і приватних колекціях.

Читайте спецпроект на LB.ua "Календар українського мистецтва".

На виставці до 100-річчя від дня народження художника в НХМУ представлять твори із зібрань різних музеїв і приватних колекцій, у тому числі колекцій Павла Гудімова, Ігоря Гриніва, Ярини Ференцевич, Романа Ференцевича, Ліди і Петра Матіяшеків, Катерини та Віктора Ющенків.

До 100-річчя з дня народження Якова Гніздовського в Україні випустили монету зі стилізованим зображенням роботи "Соняшник".

Виставка в Нацмузеї триватиме до 5 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram