ГоловнаПолітика

У Раді підготували законопроект про місцеві вибори

Нова система передбачає відкриті списки

У Раді підготували законопроект про місцеві вибори
Фото: rada.gov.ua

Експертна група, створена в лютому у Верховній Раді для підготовки законопроекту про місцеві вибори, завершила роботу над документом.

Про це повідомив спікер Верховної Ради Володимир Гройсман на брифінгу після останнього засідання групи у вівторок, інформує прес-служба парламенту.

Тепер законопроект передадуть до профільного комітету, який готуватиме документ до першого читання.

При цьому Гройсман зазначив, що у Верховній Раді вже зареєстровано проект закону про вибори місцевих рад. У зв'язку з цим парламент розглядатиме декілька законопроектів.

Гройсман вважає, що фінальний законопроект має відповідати кільком важливим критеріям.

Серед них спікер назвав забезпечення голосування за відкритими списками, що дозволить "голосувати і за політичну партію, і за конкретного кандидата, якому ми персонально будемо довіряти".

Також законопроект має передбачати багаторівневу систему: ради сіл, селищ і невеликих міст обиратимуть за мажоритарною системою, а ради великих міст - за системою відкритих списків. За словами спікера, наразі триває дискусія про систему проведення виборів районних та обласних рад.

Також Гройсман повідомив, що внесено пропозиції ввести різний прохідний бар'єр для партій і блоків (5% і 7%) і скоротити кількість депутатів місцевих рад.

"Певна оптимізація має право на життя, оскільки кількість депутатів місцевих рад має бути адекватною", - сказав спікер.

"Взагалі я хотів, щоб група - експертне середовище - підготувала один проект закону з висновками наших партнерів, наприклад, Ради Європи, і тоді ми направили б його на дискусію політичним партіям, - підсумував Гройсман. - Але, на жаль, так не вийшло, оскільки депутати почали реєструвати свої закони, тож буде кілька альтернативних законів, які, напевно, треба буде об'єднувати в один, а все найкраще з різних проектів брати в основу того закону, який може об'єднати 226 депутатів для голосування".

Нагадаємо, місцеві вибори мають провести 25 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram