ГоловнаПолітика

Царьов підтримав єдину Україну і заговорив про амністію

Глава "парламенту Новоросії" визнав провал проекту

Царьов підтримав єдину Україну і заговорив про амністію
Фото: EPA/UPG

Мінські домовленості передбачають повернення ДНР і ЛНР до складу України, проект "Новоросія" цьому заважає і тому його згортають, заявив глава "парламенту Новоросії" Олег Царьов.

"Парламент Новоросії створили шляхом підписання федеративної угоди між ДНР і ЛНР. Цей парламент я очолив. Він мав ухвалити загальне законодавство для ДНР і ЛНР і вибрати уряд ДНР і ЛНР. Після підписання Мінських угод ДНР і ЛНР мали увійти на правах автономії до складу України. Але там ніде не написано, що Новоросія як єдиний суб'єкт повинна увійти до складу України. Враховуючи це, щоб нас не звинуватили в тому, що ми своїми діями зриваємо мінський процес, ми заморозили діяльність парламенту. Це означає, що ми не збираємося і не ухвалюємо законів, і не вибираємо уряд Новоросії. Депутати досі працюють на округах, працює громадська приймальня парламенту Новоросії, працює офіс парламенту Новоросії", - розповів він в інтерв'ю Радіо Свобода.

За його словами, спочатку планувалося створення конфедерації ДНР і ЛНР "знизу", тобто спочатку мали видбутися місцеві вибори, а потім "парламенти" ДНР і ЛНР мали ухвалити рішення про об'єднання.

"Ми провели ці вибори і підписали Мінські угоди. І зараз було б нерозумно будувати суверенну республіку, якщо ми поставили перед собою мету створення єдиної України", - сказав Царьов.

Також колишній депутат Верховної Ради згадав амністію, передбачену Мінськими угодами:

"Хочу нагадати, що ще одним пунктом є амністія. На жаль, багато моїх товаришів зараз знаходяться в тюрмах, хоча в Мінських угодах написано, що має бути проведена амністія", - заявив Царьов.

Нагадаємо, 24 травня 2014 року на так званому з'їзді ДНР і ЛНР підписали угоду про створення спілки народних республік Новоросії. Метою цього утворення мало стати об'єднання територій, підконтрольних ДНР і ЛНР. Парламент так званої Новоросії очолив Царьов.

В Україні Царьова оголосили в розшук, проти нього порушено кримінальну справу за заклики до сепаратизму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram