ГоловнаПолітика

У зоні АТО збили російський безпілотник ціною в десятки мільйонів доларів

Такі БПЛА мають лише 5 російських військових частин

Бійці полку спецпризначення "Дніпро-1" в рамках спільної операції з Центром спеціальних операцій ЗСУ збили російський безпілотник, повідомила прес-служба полку "Дніпро-1".

Безпілотник "Форпост" збили в районі Авдіївки поблизу селища Водяне Донецької області. Такі безпілотники виробляє Уральський завод цивільної авіації на основі ізраїльських технологій IAI Searcher.

Як пізніше повідомила СБУ, безпілотник військові підбили 20 травня в районі Пісків, після чого він почав падіння в районі Авдіївки і остаточно впав на північ від Водяного. Серійний номер БПЛА - 923, 2013 року збірки. Довжина апарата близько 5 метрів. СБУ також виклала відео із залишками безпілотника.

Згідно з відкритими даними, у 2011 році міністерство оборони Росії видало Уральському заводу цивільної авіації контракт на поставку у 2011-2013 роках 10 комплексів з БЛА "Форпост" загальною вартістю 9,006 млрд рублів. За тодішнім курсом це близько 280 млн доларів, тобто вартість одного апарату разом з наземною станцією управління - близько 28 млн доларів.

Згідно з даними з сайту держзакупівель РФ, у 2015 році міноборони РФ закуповувало послуги з технічного обслуговування 10 БПЛА "Форпост". По два такі безпілотники мають військові частини 20924 (м. Коломна, Московська обл.), 30866 (м. Черняхівськ, Калініградська обл.), 44936 (м. Будьоннівськ, Ставропольський край і м. Моздок, Республіка Північна Осетія), 49324 (м. Сєвєроморськ, Мурманська обл.), 69262 (с. Єлизове, Камчатський край).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram