ГоловнаПолітика

Рада прийняла за основу законопроект про повноваження Національної поліції

Поліція матиме автономію від МВС.

Рада прийняла за основу законопроект про повноваження Національної поліції
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла за основу законопроект, що визначає завдання та повноваження Національної поліції.

За прийняття законопроекту №2822 проголосували 284 депутати.

Завданнями Національної поліції визначено забезпечення громадської безпеки та громадського порядку, охорону і захист прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави, протидію злочинності, надання послуг з допомоги особам, які через особисті, економічні, соціальні причини чи інші надзвичайні ситуації потребують такої допомоги (поліцейських послуг).

У складі Національної поліції будуть функціонувати кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення.

Керівника національної поліції повинен призначати і звільняти Кабінет Міністрів за поданням прем'єр-міністра після пропозиції міністра внутрішніх справ.

Першого заступника та заступника керівника національної поліції призначатиме міністр внутрішніх справ України за поданням керівника національної поліції.

Поліцейський матиме право проводити перевірку документів громадян, опитування, поверхневий огляд громадян, зупиняти транспортний засіб, вимагати покинути місце й обмежувати доступ до певної території, обмежувати пересування особи, транспортного засобу, проникати в житло або інше володіння особи, застосовувати автоматичну фототехніку (радар) і відеотехніку.

Поліцейських призначатимуть на посаду за результатами конкурсного відбору.

Місцеві органи влади зможуть висловити недовіру керівникові місцевого відділення поліції, що є підставою для його звільнення.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про органи внутрішніх справ", який передбачає створення Національної поліції як центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через міністра внутрішніх справ.

Уряд України і МВС хочуть, щоб пакет законопроектів про реформу МВС ухвалили до 1 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram