ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закони про декомунізацію

Президент схвалив розрив з радянським минулим

Порошенко підписав закони про декомунізацію
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко підписав чотири закони про декомунізацію: "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки"; "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років"; "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років" та "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті".

Про це повідомила прес-служба Президента.

Нагадаємо, всі чотири законопроекти було прийнято парламентом 9 квітня цього року.

Перший з них вводить заборону на комуністичну символіку і публічне заперечення злочинного характеру тоталітарних режимів. Крім того, прийнятим Верховною Радою законом про заборону комуністичної символіки місцева влада зобов'язана перейменувати області, райони, міста, села, вулиці та інші об'єкти топоніміки, які мають радянські назви.

Другий закон наказує розсекретити архіви Комітету державної безпеки Радянського Союзу та інших репресивних органів СРСР та інших держав, які існували на території України.

Третій закон перейменовує День Перемоги у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Четвертий визнає учасниками боротьби за незалежність армію УНР, армію ЗУНР, Карпатську Січ, УВО, ОУН, УПА, Українську головну визвольну раду, Українську Гельсінкську групу і інші схожі організації. Він передбачає відповідальність для громадян України та іноземців, які публічно проявляють зневажливе ставлення до учасників за незалежність України в 20 столітті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram