ГоловнаПолітика

Україна надіслала Росії ноту протесту щодо Карпюка та Кліха

МЗС вимагає надати офіційну інформацію про затриманих українців

Україна надіслала Росії ноту протесту щодо Карпюка та Кліха
Николай Карпюк
Фото: times.cv.ua

Міністерство закордонних справ надіслало Російській Федерації ноту протесту щодо двох громадян України - Миколи Карпюка та Станіслава Кліха, яких утримують на території РФ.

Про це повідомляє офіційний сайт МЗС.

Українська сторона вимагає надати офіційну інформацію про місце та умови утримання під вартою і стан здоров'я затриманих.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з продовженням порушення російською стороною прав утримуваних під вартою на території РФ громадян України Миколи Карпюка (затриманий 21 березня 2014 року) і Станіслава Кліха (затриманий 11 серпня 2014 року)", - йдеться в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що незважаючи на домовленості з МЗС РФ, слідчі як і раніше не пускають до затриманих консулів.

"Зокрема, російською стороною проігноровано понад 20 звернень з цього питання, надісланих МЗС, посольством і генеральним консульством України в Ростові-на-Дону", - йдеться в повідомленні.

У МЗС підкреслили, що такі дії російської сторони викликають особливе занепокоєння на тлі заяв інших утримуваних на території РФ українських громадян - про застосування до них тортур з метою отримання свідчень.

Так, раніше російський адвокат Ілля Новиков припустив, що Карпюка, можливо, вже немає серед живих.

"Українця Миколи Карпюка, можливо, вже немає серед живих. 14 місяців з моменту затримання до нього не пускають консула. Весь цей час триває листування з російськими МЗС і СК. МЗС каже "приїжджайте, перешкод немає, узгодьте дату з СК". СК - "зараз неможливо, тривають слідчі дії. Повернемося до питання після 1 травня... після 10 травня... після 30 травня...", - написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.

Нагадаємо, адвокат Марк Фейгін в інтерв’ю LB.ua казав, що справа проти Карпюка стосується війни на Кавказі в 1994 році, в якій брали участь декілька представників УНА-УНСО, серед яких покійний Олександр Музичко і сам Карпюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram