ГоловнаПолітика

Закон про децентралізацію готовий на 70%, - Гройсман

На рівні району й області буде створено виконком

Закон про децентралізацію готовий на 70%, - Гройсман
Фото: Макс Требухов

Спікер парламенту, голова конституційної комісії Володимир Гройсман заявив, що зміни до законодавства про децентралізацію підготовлено на 70%.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Фактично з приводу децентралізації вже на 70% базове рішення ми визначили", - сказав він після закінчення засідання конституційної комісії в Києві.

За словами Гройсмана, комісія працює досить інтенсивно, а робота профільних груп уже показала свою ефективність.

Він також розповів, що на сьогоднішньому засіданні вирішили важливі питання децентралізації, зокрема, про розподіл повноважень на місцях.

"Наприклад, визначено, що на рівні району й області буде створено виконком. Є пропозиція така - щоб виконком очолювала людина, яку призначатимуть депутати районної, повітової й обласної рад відповідно не з депутатського корпусу, а голова ради має бути одним із представників депутатського корпусу. Це вже означає фундаментальну річ - будуть два представники, один очолюватиме виконавчу владу, інший буде очолювати представницький орган", - сказав Гройсман.

При цьому він наголосив, що надзвичайно важливим є саме рішення про створення виконкомів.

"Питання повсюдності місцевого самоврядування - є два органи місцевого самоврядування, дві громади, але між ними немає спільного кордону. І ось там, де немає спільного кордону, керує не орган місцевого самоврядування, не депутати, яких ми обираємо, а там керує державна влада, яку призначають з Києва. Це неприпустимо. Тому визначено комісією, що повсюдність місцевого самоврядування буде забезпечена саме в рамках конституційних змін", - уточнив він.

Гройсман також додав, що Рада розглядає відповідні рішення до 15 липня і повинна прийняти за основу.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що на Україну чекає широка децентралізація, а регіони отримають більше повноважень. Однак сфери оборони, нацбезпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, забезпечення прав і свобод людини, територіальної цілісності країни залишаться в повноваженнях центральної влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram