ГоловнаПолітика

Рада закликала світ засудити порушення Росією прав кримських татар

Депутати зажадали від Росії звільнити Ахтема Чийгоза та інших активістів.

Рада закликала світ засудити порушення Росією прав кримських татар
Фото: e-crimea.info

Верховна Рада звернулася до світової спільноти з проханням засудити депортацію кримських татар у 1944 році, а також порушення їхніх прав після того, як Росія окупувала Крим 2014 року.

За ухвалення такого звернення проголосували 247 депутатів.

У зверненні парламент зажадав від Росії негайно припинити дії, спрямовані на порушення прав і свобод кримських татар та інших українців на півострові і припинити їхнє переслідування. Також депутати вимагають скасувати заборону на в'їзд до Криму лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, Рефату Чубарову, Юкселу Кадирову.

Верховна Рада закликала Раду також повернути в Україну Хайсера Джемілєва (син Мустафи Джемілєва) і звільнити заарештованих на території Криму Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі, Ескендера Небієва, Талята Юнусова, припинити кримінальне переслідування інших татарських активістів.

Парламент закликає світ вплинути на Росію і посилити тиск на неї для повернення Криму Україні.

Нагадаємо, 17 березня Верховна Рада закликала Європу засудити порушення прав і свобод українців, кримських татар і представників інших національностей російською окупаційною владою Криму. Сьогоднішнє звернення скеровано ООН, Європарламенту, ПАРЄ, Парламентській асамблеї ОБСЄ і світовим лідерам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram