ГоловнаПолітика

ДНР і ЛНР виклали умови повернення до складу України

Сепаратисти пропонують вписати в Конституцію України розділ про Донбас

ДНР і ЛНР виклали умови повернення до складу України
Фото: EPA/UPG

Сепаратисти ДНР і ЛНР направили Конституційній комісії України і Мінській контактній групі пропозиції щодо проведення конституційної реформи України.

Ними передбачається включення в Конституцію України додаткового розділу, що закріплює особливий правовий статус окремих районів Донбасу. Серед іншого, сепаратисти хочуть мати власну "народну міліцію", офіційний статус російської мови, особливий економічний режим. Також передбачено можливість укладення комплексу договорів і угод між центральною владою України і Донбасом. Пропонуються поправки у статті Конституції про судову систему, про прокуратуру, про місцеве самоврядування, про адміністративно-територіальний устрій України.

У проекті передбачено конституційне закріплення позаблокового статусу України.

Пропозиції, як повідомляє сепаратистське агентство новин, направлені письмово напередодні запланованого засідання Конституційної комісії України 13 травня.

"У разі якщо Україна внесе ці поправки у свою Конституцію, то і Донецька, і Луганська Народні Республіки внесуть відповідні зміни у свої конституції", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що представники ДНР час від часу виступають то за автономію у складі України, то за незалежність. Єдиної чіткої точки зору на своє майбутнє у них немає.

Напередодні у Тристоронній контактній групі зробили чотири підгрупи. Одна з них займатиметься політичними питаннями врегулювання ситуації на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram