ГоловнаПолітика

Сили АТО збили російський безпілотник ізраїльського виробництва

В Ізраїлі вважають неприпустимою поведінку Росії

Сили АТО збили російський безпілотник ізраїльського виробництва
Обломок сбитого беспилотника
Фото: http://9tv.co.il/

Українські військові збили в небі над Донбасом безпілотник виробництва ізраїльської компанії Israel Aerospace Industries.

Як повідомляє ізраїльський сайт 9tv.co.il, дрон було збито 4 травня в секторі "Б" зони АТО - на захід від Донецька. У четвер, 7 травня, уламки російського безпілотника передали для детального вивчення співробітникам підрозділу "аеророзвідка України". На всіх деталях збитого БПЛА виявлено фірмові пластини з написами і виробничими індексами Israel Aerospace Industries.

Одним з командирів підрозділу "аеророзвідка України" є ізраїльтянин Натан Хазін, який від літа 2014 року займається запусками українських безпілотників у зоні АТО. Під час трагічних подій у Києві в 2014 році Хазін був сотником на Майдані, активно беручи участь в акціях протесту проти режиму Януковича.

"Днями збили російський безпілотник - з рідним наповненням. Розшифровую вміст і бачу на борту компас 4-го покоління, тоді як зараз вже використовується восьме покоління. Тобто росіянам продають мотлох. Модель "Форпост" - наш старий розвідувальний апарат IAI Searcher, який росіяни купили приблизно п'ять років тому. Росіянам тоді продали компоненти старого проекту, а вони вже самі збирали апарати на якомусь заводі", - повідомив Хазін.

За його словами, це вже не перший випадок, коли українські військові збивають безпілотники ізраїльського виробництва. Фахівці кажуть, що російські дрони обладнані також камерами та інерційними системами орієнтування, виробленими в Ізраїлі.

Як зазначає Хазін, безпілотники запускаються військовими професіоналами, а не просто "ополченцями". "І вже точно Ізраїль продавав дрони не сепаратистам ДНР, а офіційній владі Російської Федерації. Тому факт появи цих апаратів над Донбасом є доказом прямого військового втручання Росії у цей конфлікт", - підкреслив Натан Хазін.

Хазін, який відслужив в Армії Оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), вважає ситуацію, що склалася, щонайменше дивною: "Ізраїль, декларуючи нейтральність у цьому конфлікті, відмовляється продавати безпілотники та інше військове оснащення Україні, зате постачав Російську Федерацію старими технологіями ізраїльських БПЛА. У відповідь на це Москва постачає своїм арабським друзям найсучасніше російське озброєння".

Нагадаємо, кілька днів тому стало відомо, що Ізраїль відмовився від постачання безпілотників Україні після того, як президент РФ Володимир Путін зателефонував прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та висловив заперечення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram