ГоловнаПолітика

Захід очікує від мінської зустрічі реальних кроків, а не заяв, - США

Держдеп наразі не має підтверджень результатів останньої зустрічі у Мінську

Захід очікує від мінської зустрічі реальних кроків, а не заяв, - США

Офіційний Вашингтон підтримує переговорний процес у форматі тристоронньої контактної групи, спрямований на виконання досягнутих Мінських домовленостей.

Водночас у США підкреслюють необхідність реалізації підписаних угод Росією і бойовиками, яких вона підтримує.

Це підкреслив у середу під час брифінгу офіційний представник Держдепартаменту США Джефф Ратке, передає Укрінформ.

"Ми підтримуємо цей процес (роботу тристоронньої контактної групи - ред.) і вважаємо, що це є важливою частиною реалізації Мінських угод", - підкреслив представник Держдепу.

Відповідаючи на прохання оцінити останню зустріч групи в Мінську, він зазначив, що Держдеп "наразі не має певних підтверджень результатів цих переговорів". Водночас, за його словами, будь-які кроки, спрямовані на те, щоб допомогти реалізувати Мінські угоди і знизити рівень насильства в регіоні після введення режиму припинення вогню, є "хорошими кроками".

При цьому Ратке підкреслив, що саме Росія і бойовики, яких вона підтримує, "не виконали своїх зобов'язань у рамках Мінських домовленостей". У зв'язку з цим він зазначив, що Захід очікує "реальних кроків з виконання, а не просто заяв".

Нагадаємо, домовленості про початок роботи підгруп у складі Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) було досягнуто, щоб невиконання окремих пунктів Мінських угод не блокувало реалізацію інших.

У середу стали відомі назви підгруп. Перша буде займатися питаннями безпеки, друга - політичними питаннями, третя - гуманітарними і четверта - соціально-економічними. Представниками України у підгрупах стали Євген Марчук, Володимир Горбулін, Ірина Геращенко та Ігор Веремій. Від ОБСЄ в них мали були увійти голова моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан, посол ОБСЄ П'єр Моррель, Томас Міров і посол Хайді Тальявіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram