ГоловнаПолітика

Суд відмовився екстрадувати Фірташа до США (оновлено)

Бізнесмен зустрів рішення Феміди з посмішкою

Суд відмовився екстрадувати Фірташа до США (оновлено)
Фото: David M. Herszenhorn

Віденський суд відмовився екстрадувати українського олігарха Дмитра Фірташа до США, де його підозрюють у даванні хабарів.

Про це повідомив головуючий суддя Крістоф Бауер.

Як передає репортер New York Times, Фірташ посміхнувся на таке рішення суду. Присутні прихильники олігарха аплодували.

"Це були довгі засідання. Ми почули багато обгрунтувань, я не буду це все повторювати. Одне очевидно - політичний розрахунок не був основою мого рішення. Я вирішував виключно на основі фактів і обставин справи. Я врахував у своєму рішенні благо українського народу", - сказав суддя, якого цитує INSIDER.

"Нетиповий випадок вимагав більш істотного вивчення та доказової бази, ніж було представлено. Америка, яка просила правової допомоги, не дає нам докладно вивчити справу... Наявних фактів недостатньо, щоб задовольнити запит США", - зазначив Бауер.

За словами судді, йому не було надано протоколи допитів свідків, які дали свідчення проти Фірташа.

Суддя також дійшов висновку, що в справі Фірташа було, крім іншого, політичне підгрунтя.

"Я не міг не звернути увагу на той факт, що Америка вимагає видачі одного з найвпливовіших і активних підприємців... я не міг зрозуміти, чому американці тримали справу 2008 року, щоб в якийсь момент схопити Фірташа", - заявив він .

Під час сьогоднішнього засідання як свідків у справі суд допитав першого президента України Леоніда Кравчука, нардепів від "Опозиційного блоку" Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна, екс-нардепа Інну Богословську. У закритому режимі по конференц-зв'язку було допитано мера Києва Віталія Кличка.

У своєму виступі в суді Фірташ заявив, що не брав і не давав хабарів, а його захист наголошував, що США так і не надали докази його провини.

Нагадаємо, торік Фірташа було затримано поліцейськими у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США і поміщено в слідчий ізолятор. Австрійський суд взяв його під арешт з можливістю звільнення під заставу €125 млн, які за Фірташа вніс його російський друг Василь Анісімов. Суд також відкрив справу про екстрадицію Фірташа до США.

Ордер на арешт Фірташа був виданий окружним судом у штаті Іллінойс влітку 2013 року. За деякими даними, підприємцю "ставиться в провину створення злочинної групи і підкуп індійської влади" з метою забезпечити участь його компанії в проекті з розробки титанового родовища. За інформацією слідчих, "на підкуп влади індійської провінції Андхра-Прадеш Фірташ витратив понад $18 млн". Увагу американської сторони цей випадок привернув через те, що сировина з індійського родовища постачається також у США. В Австрії відкритих судових справ проти Фірташа немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram