ГоловнаПолітика

ЄС розглядає два напрямки щодо України, - Могеріні

Представник ЄС підкреслила, що не бачить військового врегулювання конфлікту в Україні

ЄС розглядає два напрямки щодо України, - Могеріні
Федерика Могерини
Фото: EPA

Європейський Союз фокусується на двох напрямках щодо України - посилення можливостей ОБСЄ для моніторингу ситуації на місці, а також на допомогу в реалізації внутрішніх реформ в Україні.

Про це заявила Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні під час виступу в Інституті миру у Вашингтоні, повідомляє Укрінформ.

"Те, що я бачу сьогодні, і про що я говорила з міністром (Клімкіним в Нью-Йорку. - Ред.) учора, - це необхідність посилити рівень підтримки з боку ЄС конкретно щодо збільшення можливостей місії ОБСЄ проводити моніторинг ситуації на місці", - зазначила європейський представник.

Вона підкреслила, що нині існує проблема доступу спостерігачів, і "це серйозне питання, яке ми порушуємо щоразу і звертаємося до відповідних сторін, насамперед у Росії".

Однак, за її словами, залишається ще й проблема підвищення потенціалу ОБСЄ - йдеться про необхідність розширити завдання Організації та зміцнити її ресурси.

"Ми бачимо необхідність збільшувати рівень підтримки з боку Євросоюзу", - зазначила Могеріні.

Другим напрямком зусиль ЄС в українському питанні, за її словами, є залучення Євросоюзу в процес підтримки внутрішніх реформ в Україні. Вона підкреслила, що ЄС не бачить військового врегулювання конфлікту в Україні, зате повинен переконатися, що "українська влада, яка заявила про тверду прихильність до реформ, має підтримку та інструменти".

"Це дуже складне питання - з економічної точки зору, соціальної та інших аспектів. Процес реформ є глибоким, складним особливо під час кризи", - підсумувала високий представник ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram